Przepisem na to pyszne ciasto marchewkowe podzieliła się ze mną moja kuzynka Aldonka – za co jej serdecznie dziękuję:- ) Przepis lekko zmodyfikowałam zmniejszając ilość cukru oraz zastępując mąkę pszenną mieszaniną mąki orkiszowej i owsianej. Ciasto przygotowuje się równie szybko jak muffiny, choć chwilę trzeba poświęcić na starcie marchewki. Wilgotne, o lekko korzennym aromacie, długo zachowuje świeżość i bardzo szybko znika:- ) Do ciasta można dodać orzechy, rodzynki lub inne ulubione bakalie i oczywiście świetnie smakuje z bitą śmietaną:- ) Na pewno w najbliższej przyszłości upiekę jeszcze nie jedno ciasto z marchewką.
Składniki:
· 4
jaja
· 3
szklanki drobno startej marchewki
· 1
½ szklanki mąki orkiszowej razowej
· ¾
szklanki mąki owsianej
· 1
½ szklanki brązowego cukru
· 1
szklanka oleju rzepakowego
· 1
łyżka ekstraktu waniliowego
· ½
łyżeczki soli
· 2
płaskie łyżeczki sody
· 2
łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
· ½
szklanki płatków migdałowych
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC. Keksówkę o
wymiarach ok. 36x12 Wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski wsypać suche
składniki (mąkę orkiszową, mąkę owsianą, cynamon sodę, sól) całość wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej, ekstrakt waniliowy, cukier – wymieszać.
Płynne składniki wlać do miski z sypkimi składnikami – dokładnie połączyć.
Dodać startą na małych oczkach marchew , wymieszać.
Ciasto, które jest dość płynne,
przełożyć do keksówki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i
piec ok. 70 – 80 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego:- )
Uwielbiam to ciasto.. Tobie wyszło rewelacyjnie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuńchodzi za mną to ciasto... wygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania przepisu:)
Usuńtakie ciasto to ja chętnie! zawsze i wszędzie! :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe wygląda barrrdzo aromatycznie. : )
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
mniam! i ile przypraw :]
OdpowiedzUsuńzdrowe ciacho marchewkowe - najlepsze z najlepszych! uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze:) Widzę, ze znalazła się spora grupa wielbicieli ciata marchewkowego:)
OdpowiedzUsuńnie mam brazowego cukru tylko bialy czy uzyc go w tej samej ilosci
OdpowiedzUsuńCukier brązowy można oczywiście zastąpić białym. Proponowałabym użyć trochę mniej cukru białego (np. 1 1/4 szklanki), ponieważ brązowy jest mniej słodki. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki użyj cukru zgodnie z przepisem :) Pozdrawiam
UsuńRobię już 2 raz w ciągu 3 dni. Pyszne! :) dziękuję za przepis <3
OdpowiedzUsuńJak się cieszę! Bardzo dziękuję za komentarz :)
Usuń