28 sierpnia 2013

Ciasto marchewkowe

Przepisem na to pyszne ciasto marchewkowe podzieliła się ze mną moja kuzynka Aldonka – za co jej serdecznie dziękuję:- ) Przepis lekko zmodyfikowałam zmniejszając ilość cukru oraz zastępując mąkę pszenną mieszaniną mąki orkiszowej i owsianej. Ciasto przygotowuje się równie szybko jak muffiny, choć chwilę trzeba poświęcić na starcie marchewki.  Wilgotne, o lekko korzennym aromacie, długo zachowuje świeżość i bardzo szybko znika:- ) Do ciasta można dodać orzechy, rodzynki lub inne ulubione bakalie i oczywiście świetnie smakuje z bitą śmietaną:- ) Na pewno w najbliższej przyszłości upiekę jeszcze nie jedno ciasto z marchewką.

Składniki:
·       4 jaja
·       3 szklanki drobno startej marchewki
·       1 ½ szklanki mąki orkiszowej razowej
·       ¾ szklanki mąki owsianej
·       1 ½ szklanki brązowego cukru
·       1 szklanka oleju rzepakowego
·       1 łyżka ekstraktu waniliowego
·       ½ łyżeczki soli
·       2 płaskie łyżeczki sody
·       2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
·       ½ szklanki płatków migdałowych

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC. Keksówkę o wymiarach ok. 36x12 Wyłożyć papierem do pieczenia.

Do jednej miski wsypać suche składniki (mąkę orkiszową, mąkę owsianą, cynamon sodę, sól) całość wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej, ekstrakt waniliowy, cukier – wymieszać. Płynne składniki wlać do miski z sypkimi składnikami – dokładnie połączyć. Dodać startą na małych oczkach marchew , wymieszać.

Ciasto, które jest dość płynne, przełożyć do keksówki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 70 – 80 minut, do tzw. "suchego patyczka".

Smacznego:- )


13 komentarzy :

  1. Uwielbiam to ciasto.. Tobie wyszło rewelacyjnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. chodzi za mną to ciasto... wygląda nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasto to ja chętnie! zawsze i wszędzie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto marchewkowe wygląda barrrdzo aromatycznie. : )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. zdrowe ciacho marchewkowe - najlepsze z najlepszych! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za miłe komentarze:) Widzę, ze znalazła się spora grupa wielbicieli ciata marchewkowego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie mam brazowego cukru tylko bialy czy uzyc go w tej samej ilosci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier brązowy można oczywiście zastąpić białym. Proponowałabym użyć trochę mniej cukru białego (np. 1 1/4 szklanki), ponieważ brązowy jest mniej słodki. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki użyj cukru zgodnie z przepisem :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Robię już 2 raz w ciągu 3 dni. Pyszne! :) dziękuję za przepis <3

    OdpowiedzUsuń