Pieczeń rzymska |
Pieczeń rzymska smakowała nam podana na gorący obiad, ale jeszcze lepsza była na zimno. Idealnie sprawdziła się jako wędlina kanapkowa. Użyte do jej przygotowania dobrej jakości mięso i zioła sprawiły, że drugie śniadanie stało się bardzo aromatyczne. Polecam wszystkim, którym znudziły się sklepowe wędliny.
Jak zrobić pieczeń rzymską?
Składniki:
· 1 kg mielonego mięsa
(najlepiej po równo wieprzowiny, wołowiny i cielęciny)
· ½
szklanki wywaru cielęcego (lub rosołu)
· 1
mała cebula bardzo drobno posiekana
· 10
jajek
· 4
ząbki czosnku
· 1
½ łyżki majeranku
· 1½
łyżki tymianku
· ¾
łyżki pieprzu
· ok.
¼ łyżeczki soli do smaku
· 1
łyżka masła
· 1
– 2 łyżki otrębów orkiszowych
Do miski włożyć mielone mięso,
wbić 2 jaja, dodać cebulę, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość
wyrobić, dodając porcjami wywar. Odstawić do lodówki na pół godziny.
8 jajek ugotować na twardo w
osolonej wodzie. Jajka obrać i odkroić „piętki”, tak aby widoczne było żółtko.
Formę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować masłem i
obsypać otrębami orkiszowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC.
Mięso położyć na deskę wyłożoną
wysmarowaną tłuszczem folią. Formować prostokątny placek i długości formy (ok. 30 cm ). Na placku ułożyć
jajka, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Podnieść folię z jednej strony,
formując z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsunąć z folii wprost do formy i wstawić
do piekarnika. Pieczeń rzymską zapiekać około 40 minut. Podawać na gorąco lub
na zimno.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: „Kuchnia polska”
Kaloryczność 1 plastra ok. 100 g – 230 kcal
Białko – 16,5 g
Tłuszcz - 13 g
Węglowodany – 12,5 g
Błonnik – 0,6 g
Pieczeń rzymska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz