25 września 2013

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska smakowała nam podana na gorący obiad, ale jeszcze lepsza była na zimno. Idealnie sprawdziła się jako wędlina kanapkowa. Użyte do jej przygotowania dobrej jakości mięso i zioła sprawiły, że drugie śniadanie stało się bardzo aromatyczne. Polecam wszystkim, którym znudziły się sklepowe wędliny.

Jak zrobić pieczeń rzymską? 

Składniki:
·       1 kg mielonego mięsa (najlepiej po równo wieprzowiny, wołowiny i cielęciny)
·       ½ szklanki wywaru cielęcego (lub rosołu)
·       1 mała cebula bardzo drobno posiekana
·       10 jajek
·       4 ząbki czosnku
·       1 ½ łyżki majeranku
·       1½ łyżki tymianku
·       ¾ łyżki pieprzu
·       ok. ¼ łyżeczki soli do smaku
·       1 łyżka masła
·       1 – 2 łyżki otrębów orkiszowych

Do miski włożyć mielone mięso, wbić 2 jaja, dodać cebulę, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wyrobić, dodając porcjami wywar. Odstawić do lodówki na pół godziny.

8 jajek ugotować na twardo w osolonej wodzie. Jajka obrać i odkroić „piętki”, tak aby widoczne było żółtko.

Formę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować masłem i obsypać otrębami orkiszowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC.

Mięso położyć na deskę wyłożoną wysmarowaną tłuszczem folią. Formować prostokątny placek i długości formy (ok. 30 cm). Na placku ułożyć jajka, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Podnieść folię z jednej strony, formując z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsunąć z folii wprost do formy i wstawić do piekarnika. Pieczeń rzymską zapiekać około 40 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: „Kuchnia polska”

Kaloryczność 1 plastra ok. 100 g – 230 kcal
Białko – 16,5 g
Tłuszcz  - 13 g
Węglowodany – 12,5 g
Błonnik – 0,6 g


       


Pieczeń rzymska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz