Jesienna sałatka z surowych buraków |
Ulubioną surówką Juniora jest taka z tartej marchewki. Urozmaicamy ją dodatkiem jabłek, ananasów, rodzynek lub daktyli z odrobiną oleju. Teraz dołączyła do niej (jeśli jej nie przebiła) surówka z surowego buraka. Jest chrupiąca, słodkawa i świetnie pasuje do obiadów. Wszyscy też wiemy, że jesienią warto wzmocnić organizm przed zimą, jedząc sezonowe warzywa i owoce. A przecież buraki są bogatym źródłem witaminy C, A i oraz B (zwłaszcza kwasu foliowego), zawierają spore ilości potasu, magnezu i wapnia. Najlepszym sposobem, by dostarczyć sobie tych wszystkich cennych składników, jest picie soku lub koktajlu z buraków, ale jeśli za nim nie przepadacie jest okazja do przygotowania pysznej surówki buraczkowo-marchewkowej z nasionami.
Składniki (na 3 -4 porcje):
Jesienna sałatka z surowych buraków |
· 1
burak
· 1
marchew
· ½
jabłka
· ½
czerwonej cebuli
· ½
pęczka pietruszki – posiekać
· 2
łyżki pestek z dyni
· 2
łyżki pestek słonecznika
Buraka, marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki (lub pokroić w zapałki), jabłko
pokroić w słupki, cebulę w cienkie piórka, nać pietruszki drobno posiekać.
Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Sos:
· 2
łyżki soku z cytryny
· 2 łyżki
oleju lnianego
· ½
łyżeczki miodu
· 1
łyżka wody
· 1
ząbek czosnku (można pominąć)
· szczypta
soli
· szczypta
pieprzu
Przygotować sos mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Warzywa wymieszać z sosem najlepiej tuż przed podaniem, aby
zachowały kolor i chrupkość.
Smacznego:- )
Jeśli lubicie buraki koniecznie wypróbujcie przepisy na:
Więcej informacji o
prozdrowotnym działaniu buraków zajrzyjcie t u t a j .
Jesienna sałatka z surowych buraków |
bardzo mi się podoba!:) jako dietetyk oceniam na 5 z plusem;)
OdpowiedzUsuńPochwała od dietetyka - bezcenna:) No i piątki i to jeszcze z plusem już dawno nie dostałam:)))
Usuńjeszcze takiej surówki to ja nie jadłam... ale zapowiada się pysznie! :)
OdpowiedzUsuńSurówka jest naprawdę smaczna, zachęcam do wypróbowania przepisu:)
Usuńi tak zrobię;), ale ile tego oleju lnianego i czy może być inny?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Już poprawiłam przepis:) Oleju jakieś 2 łyżki i oczywiście lniany można zastąpić innym ulubionym:)
UsuńDziękuję i również pozdrawiam
Zrobiłam i muszę powiedzieć, że przepis naprawdę bardzo dobry !! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za podzielenie się opinią o przepisie - tym bardziej, ze jest pochlebna :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitam, ostatnio wyszukuję przepisy na potrawy z burakami. Ten zdecydowanie idzie na moją listę do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńWłasnie przetestowałam. Jest GEEENIALNA !!!!! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńDZIŚ ZJADŁAM PÓŁ SALATERKI TEJ SURÓWKI. JEST PRZEPYSZNA!!!!!!! DZIĘKUJĘ
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam tak dobrej surówki. Mój wybredny mąż nawet pochwalił, więc surówka trafi do mojego stałego menu.
OdpowiedzUsuńPrzepis wydrukowałam i mam zamiar wykorzystać. Zachęcają mnie składniki ale też i fajne zdjęcia, mniam! Dzięki!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis Ci się spodobał :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńFenomenalna! Na stałe weszła do menu, wszyscy ją kochają!
OdpowiedzUsuńwlasnie zrobilam, smakuje fantastycznie i bez smietany czy majonezu
OdpowiedzUsuńz pewnoscia bedzie czesciej goscila na naszym stole jesienia i zima
Bardzo dziękuje i cieszę się, że Ci smakuje :)
UsuńPrzepyszna!!! Pochłaniam już trzecią miseczkę :-) Jako sałatko- i surówko-żerca, jestem zachwycona połączeniem smaków i prostotą wykonania. Serdecznie dziękuję za przepis i ciepło pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPychotka, zrobiłam wczoraj i sama wszystko zjadłam.
OdpowiedzUsuń