Barszcz wigilijny na zakwasie (barszcz z kiszonych buraków) |
Czas na wyjątkowy barszcz wigilijny z kiszonych buraków:- ) Po raz pierwszy przygotowałam go w zeszłym roku i wiedziałam, że będzie już zawsze gościł na świątecznym stole. Intensywny w smaku, aromatyczny, a do tego bardzo zdrowy. Zupę można przygotować wcześniej i zawekować, przed podaniem podgrzewając (należy tylko pamiętać aby barszczu nie zagotować ponieważ straci swój piękny kolor).
Składniki (ok. 1½ l barszczu):
· ½
porcji buraków ukiszonych (zakwas z ½ kg buraków)
· 1 litr wody
· 2
duże marchewki
· 1
pietruszka
· ½
pora (przekrojonego wzdłuż)
· 1
mała cebula
· 1
gałązka natki pietruszki
· mały
kawałek selera
· 1
łyżeczka suszonego majeranku (lub więcej jeśli lubicie jego smak)
· 1
liść laurowy
· 1
ziele angielskie
· 1
ząbek czosnku
· 2
suszone grzyby
· 200
ml soku jabłkowego
· świeżo
zmielony czarny pieprz
· ½
łyżeczka cukru
· 1
łyżka oliwy extra vergine (można pominąć)
· około
1 łyżeczki soli
Dodatkowo:
3 – 4 duże ziemniaki
natka pietruszki
Buraki ukisić np. wg mojego przepisu.
Wodę wlać do dużego garnka, dodać obraną i pokrojoną na
kawałki marchew, pietruszkę, cebulę, pora, selera i natkę pietruszki. Warzywa zagotować,
a następnie dusić na minimalnym ogniu jeszcze 45 minut.
Warzywa wyjąć z wywaru, dodać zawartość słoika (ukiszone
buraczki z sokiem). Dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojony
czosnek, suszone grzyby, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól, pieprz do
smaku. Wymieszać i zagotować na bardzo małym ogniu. Trzymać tak zupę bez
przykrycia na małym ogniu przez około 30 minut, barszcz ma tylko delikatnie się
podgrzewać. Zupę przecedzić do czystego garnka, w razie potrzeby doprawić solą
pieprzem lub majerankiem, dodać więcej bulionu.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać pokroić na ok. 1 cm plastry i wykroić
gwiazdki.
Barszcz podawać z ziemniakami
wykrojonymi w kształcie gwiazdek lub z uszkami i natką z pietruszki.
Smacznego:- )
Barszcz wigilijny na zakwasie (barszcz z kiszonych buraków) |
Barszcz wigilijny na zakwasie (barszcz z kiszonych buraków) |
Barszcz wigilijny na zakwasie (barszcz z kiszonych buraków) |
Piękny. Wpadnę do Ciebie na Wigilię ;-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam, miejsce przy wigilijnym stole znajdzie każdy zbłąkany wędrowiec:-)
UsuńWitam, właśnie nastawiłam (pierwszy raz) zakwas buraczany wg Pani przepisu :-) Mam pytanie odnośnie tego barszczu - jaką rolę odgrywa w nim sok jabłkowy i czy jest on niezbędny? Pozdrawiam, Marta
OdpowiedzUsuńW takim razie trzymama kciuki za buraki, niech się pysznie ukiszą:)
UsuńSok jabłkowy dodany jest dla smaku, nadaje też barszczowi lekkiej słodyczy.
Można go pominąć, zwiększając wg uznania ilość cukru.