17 października 2013

Jesienna sałatka z surowych buraków


Sałatka z buraków
Jesienna sałatka z surowych buraków
Ulubioną surówką Juniora jest taka z tartej marchewki. Urozmaicamy ją dodatkiem jabłek, ananasów, rodzynek  lub daktyli z odrobiną oleju.  Teraz dołączyła do niej (jeśli jej nie przebiła) surówka z surowego buraka. Jest chrupiąca, słodkawa i świetnie pasuje do obiadów. Wszyscy też wiemy, że jesienią warto wzmocnić organizm przed zimą, jedząc sezonowe warzywa i owoce. A przecież buraki są bogatym źródłem witaminy C, A i oraz B (zwłaszcza kwasu foliowego), zawierają spore ilości potasu, magnezu i wapnia. Najlepszym sposobem, by dostarczyć sobie tych wszystkich cennych składników, jest picie soku  lub koktajlu z buraków, ale jeśli za nim nie przepadacie jest okazja do przygotowania  pysznej surówki buraczkowo-marchewkowej z nasionami.

Składniki (na 3 -4 porcje):
Buraczki na surowo
Jesienna sałatka z surowych buraków
·       1 burak
·       1 marchew
·       ½  jabłka
·       ½ czerwonej cebuli
·       ½  pęczka pietruszki – posiekać
·       2 łyżki pestek z dyni
·       2 łyżki pestek słonecznika

Buraka, marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki (lub pokroić w zapałki), jabłko pokroić w słupki, cebulę w cienkie piórka, nać pietruszki drobno posiekać. Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Sos:
·       2 łyżki soku z cytryny
·        łyżki oleju lnianego
·       ½ łyżeczki miodu
·       1 łyżka wody
·       1 ząbek czosnku (można pominąć)
·       szczypta soli
·       szczypta pieprzu

Przygotować sos mieszając dokładnie wszystkie składniki.

Warzywa wymieszać z sosem najlepiej tuż przed podaniem, aby zachowały kolor i chrupkość.

Smacznego:- )

Jeśli lubicie buraki koniecznie wypróbujcie przepisy na:


Więcej informacji  o prozdrowotnym działaniu buraków zajrzyjcie t u t a j .

buraczki na obiad
Jesienna sałatka z surowych buraków

19 komentarzy:

  1. bardzo mi się podoba!:) jako dietetyk oceniam na 5 z plusem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pochwała od dietetyka - bezcenna:) No i piątki i to jeszcze z plusem już dawno nie dostałam:)))

      Usuń
  2. jeszcze takiej surówki to ja nie jadłam... ale zapowiada się pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surówka jest naprawdę smaczna, zachęcam do wypróbowania przepisu:)

      Usuń
  3. i tak zrobię;), ale ile tego oleju lnianego i czy może być inny?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam przepis:) Oleju jakieś 2 łyżki i oczywiście lniany można zastąpić innym ulubionym:)
      Dziękuję i również pozdrawiam

      Usuń
  4. Zrobiłam i muszę powiedzieć, że przepis naprawdę bardzo dobry !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za podzielenie się opinią o przepisie - tym bardziej, ze jest pochlebna :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Witam, ostatnio wyszukuję przepisy na potrawy z burakami. Ten zdecydowanie idzie na moją listę do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie przetestowałam. Jest GEEENIALNA !!!!! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. DZIŚ ZJADŁAM PÓŁ SALATERKI TEJ SURÓWKI. JEST PRZEPYSZNA!!!!!!! DZIĘKUJĘ

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam tak dobrej surówki. Mój wybredny mąż nawet pochwalił, więc surówka trafi do mojego stałego menu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis wydrukowałam i mam zamiar wykorzystać. Zachęcają mnie składniki ale też i fajne zdjęcia, mniam! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis Ci się spodobał :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Fenomenalna! Na stałe weszła do menu, wszyscy ją kochają!

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie zrobilam, smakuje fantastycznie i bez smietany czy majonezu
    z pewnoscia bedzie czesciej goscila na naszym stole jesienia i zima

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszna!!! Pochłaniam już trzecią miseczkę :-) Jako sałatko- i surówko-żerca, jestem zachwycona połączeniem smaków i prostotą wykonania. Serdecznie dziękuję za przepis i ciepło pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotka, zrobiłam wczoraj i sama wszystko zjadłam.

    OdpowiedzUsuń