Drobiowa wędlina |
Czy możliwe jest zrobienie domowej smacznej wędliny bez szynkowara? Ależ oczywiście:- ) Tym razem to chuda, ale bardzo soczysta szynka drobiowa, hit tego miesiąca;- ) Świetnie smakuje z żytnim chlebem i ajvarem, sprawdzi się także jako dodatek do sałatek. Przepis jest bardzo prosty i wymaga niewiele wysiłku, za to efekt… mniammm. Możecie oczywiście użyć innych przypraw lub w innej proporcji, wszystko zależy od Waszych upodobań. Następnym razem dodam mniej ostrej papryki ponieważ dla Juniora szynka była trochę za ostra.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- folia aluminiowa
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dwa filety.
Wyciąć niepotrzebny tłuszcz, błony, jeśli są kości i chrząstki. Oba kawałki
mięsa posmarować oliwą, oprószyć solą, pieprzem i przyprawami.
Piersi kurczaka złożyć razem
(na odwrót; grubszy koniec jednego fileta ułożyć na cieńszym drugiego), tak aby
powstał w miarę równej grubości “wałek”. Zawinąć mocno w trzy warstwy folii
aluminiowej i wstawić do lodówki na 8-12 godzin (najlepiej na całą noc).
Piekarnik rozgrzać do 190-195˚C.
Włożyć zawinięte w folię filety i piec 20 minut (25 minut kiedy filety są
bardzo duże). Piekarnik wyłączyć pozostawiając filety w środku do całkowitego wystygnięcia.
Dodatkowo schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.
Podawać na zimno jako wędlinę
lub jako dodatek do sałatek.
Smacznego:- )
Kaloryczność 1 plastra ( ok. 20g ) – 29 kcal
Białko – 5g
Tłuszcz – 0,9 g
Węglowodany – 0,1g
Źródło
przepisu : Lepszy smak
Ale apetycznie wygląda, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńPowiem tylko ŁAŁ, nie sądziłam że z takiej zwykłej piersi można zrobić taką szyneczkę bez specjalnego sprzętu! Zrobię na pewno:)
OdpowiedzUsuńJeszcze żeby dostać gdzieś pierś z jakieś w miarę zdrowej hodowli kurek i wędlinka marzenie :)
OdpowiedzUsuńNiestety jeszcze nie znalazłam idealnego dostawcy drobiu, póki co zadowolona jestem kiedy uda mi się trafić na świeże mięso :)
UsuńWłaśnie upiekłam, ale w dotyku mięso jest miękkie, tak jakby było wciąż surowe... trochę się boję co to będzie...
OdpowiedzUsuńNa pewno tak krótko się piecze?