16 kwietnia 2013

Chleb żytnio – orkiszowy na zakwasie

chleb na zakwasie
Chleb żytnio – orkiszowy na zakwasie
Czy piekliście już swój własny, domowy chleb? Długo szukałam przepisu na żytni chleb bez dodatku mąki pszennej i drożdży, w końcu udało się i tak powstał mój pierwszy bochenek. Każdy kto choć raz przygotował swój chleb wie, że  nie ma większej magii:- ) Po domu rozchodzi się niesamowity zapach pieczonego chleba, a skibka ze świeżym masłem rozpływa się w ustach...
Składniki zaczynu:
·       100 g zakwasu żytniego (zakwas dokarmiałam przez 3 dni)
·       100 g mąki żytniej typ 720
·       50 g mąki żytniej typ 2000
·       150 g wody

Wszystko wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 10-12 godzin w ciepłym miejscu.

Składniki zasmażki:
·       150 g mąki żytniej typ 720
·       350 g wody

Mąkę uprażyć na suchej patelni (należy uważać, aby jej nie przypalić). Zaraz po uprażeniu przełożyć do miseczki, dodać zimną wodę i dokładnie wymieszać trzepaczką, na gładką masę bez grudek. Przykryć folią i pozostawić na 10-12 godzin.

Składniki ciasta właściwego:
·       cały zaczyn
·       zasmażka
·       480 g wody + 1 ¾  łyżki soli
·       500 g mąki orkiszowej typ 750
·       550 g mąki żytniej typ 720
·       2 garści uprażonych ziaren słonecznika

Dodatkowo:
·       masło klarowane lub smalec do wysmarowania formy
·       złote siemię lniane do wysypania formy (lub sezam, otręby)

Zasmażkę wymieszać z zaczynem. Dodać wodę wymieszaną z solą i obie mąki. Wyrobić ciasto (np. drewnianą łyżką) do dokładnego połączenia składników. Dodać uprażone pestki słonecznika i jeszcze raz dobrze wymieszać. Miskę z ciastem włożyć do foliowej torby, szczelnie zamknąć i pozostawić na 3 godziny do fermentacji. Po 3 godzinach przełożyć do dwóch keksówek (wymiary dolne 30x7cm) wysmarowanych masłem klarowanym i wysypanych złotym siemieniem lnianym. Keksówki włożyć do foliowej torby i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 2 godziny). Po wyrośnięciu włożyć do piekarnika nagrzanego do 230ºC. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210ºC, piec jeszcze 20-25 minut. Gdyby chleb za bardzo się rumienił należy go przykryć folią. Chleb jest upieczony, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Chleb ostudzić na kratce.

Smacznego:- )

Wartość odżywcza 100g – 183,79 kcal
Wartość odżywcza 1 kromki ( 40g) – 73,5 kcal


Źródło przepisu: Smaki mojego domu

chleb na zakwasie
Chleb żytnio – orkiszowy na zakwasie

chleb na zakwasie
Chleb żytnio – orkiszowy na zakwasie
chleb na zakwasie
Chleb żytnio – orkiszowy na zakwasie

3 komentarze :

  1. Niesamowicie cieszę się, ze upiekłaś ten chlebuś i ze smakował:) .... jutro przekażę Synkowi, bo przepis tworzyliśmy razem:). Kolejnym razem tez dodam słonecznik, na pewno smak będzie jeszcze fajniejszy:). Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam za swoje pytanie,ale chcialam zapytac jak zrobic ten zakwas...pozdrawiam goraco...same pysznosci tu widze i co wazniejsze bardzo zdrowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło, że znalazłaś/eś coś dla siebie na blogu, zapraszam częściej:- ) Jeśli chodzi o zakwas to najłatwiej jest zdobyć trochę zakwasu od zaprzyjaźnionego piekarza lub kogoś kto piecze chleby w domu - wtedy wystarczy go dokarmić i rozmnożyć do potrzebnej ilości. Jeśli chcesz zrobić zakwas od początku nie jest to skomplikowane wymaga tylko cierpliwości (wystarczy wymieszać trochę wody i maki żytniej 2000). Szczegółowe informacje znajdziesz pod tym linkiem http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas . No i koniecznie będzie musiał pojawić się jakiś post o zakwasie:)

      Usuń