Chleb żytnio – orkiszowy na zakwasie |
Czy piekliście już swój własny, domowy chleb? Długo szukałam przepisu na żytni chleb bez dodatku mąki pszennej i drożdży, w końcu udało się i tak powstał mój pierwszy bochenek. Każdy kto choć raz przygotował swój chleb wie, że nie ma większej magii:- ) Po domu rozchodzi się niesamowity zapach pieczonego chleba, a skibka ze świeżym masłem rozpływa się w ustach...
Składniki zaczynu:
· 100 g zakwasu żytniego (zakwas
dokarmiałam przez 3 dni)
· 100 g mąki żytniej typ 720
· 50 g mąki żytniej typ 2000
· 150 g wody
Wszystko wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 10-12
godzin w ciepłym miejscu.
Składniki zasmażki:
· 150 g mąki żytniej typ 720
· 350 g wody
Mąkę uprażyć na suchej patelni (należy uważać, aby jej nie
przypalić). Zaraz po uprażeniu przełożyć do miseczki, dodać zimną wodę i dokładnie
wymieszać trzepaczką, na gładką masę bez grudek. Przykryć folią i pozostawić na
10-12 godzin.
Składniki ciasta właściwego:
· cały
zaczyn
· zasmażka
· 480 g wody + 1 ¾ łyżki soli
· 500 g mąki orkiszowej typ 750
· 550 g mąki żytniej typ 720
· 2
garści uprażonych ziaren słonecznika
Dodatkowo:
· masło
klarowane lub smalec do wysmarowania formy
· złote
siemię lniane do wysypania formy (lub sezam, otręby)
Zasmażkę wymieszać z zaczynem. Dodać wodę wymieszaną z solą
i obie mąki. Wyrobić ciasto (np. drewnianą łyżką) do dokładnego połączenia
składników. Dodać uprażone pestki słonecznika i jeszcze raz dobrze wymieszać. Miskę
z ciastem włożyć do foliowej torby, szczelnie zamknąć i pozostawić na 3 godziny
do fermentacji. Po 3 godzinach przełożyć do dwóch keksówek (wymiary dolne
30x7cm) wysmarowanych masłem klarowanym i wysypanych złotym siemieniem lnianym.
Keksówki włożyć do foliowej torby i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
(na ok. 2 godziny). Po wyrośnięciu włożyć do piekarnika nagrzanego do 230ºC. Po
15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210ºC, piec jeszcze 20-25 minut. Gdyby
chleb za bardzo się rumienił należy go przykryć folią. Chleb jest upieczony,
gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Chleb ostudzić na kratce.
Smacznego:- )
Wartość
odżywcza 100g – 183,79 kcal
Wartość
odżywcza 1 kromki ( 40g) – 73,5 kcal
Źródło przepisu: Smaki mojego domu
Chleb żytnio – orkiszowy na zakwasie |
Chleb żytnio – orkiszowy na zakwasie |
Chleb żytnio – orkiszowy na zakwasie |
Niesamowicie cieszę się, ze upiekłaś ten chlebuś i ze smakował:) .... jutro przekażę Synkowi, bo przepis tworzyliśmy razem:). Kolejnym razem tez dodam słonecznik, na pewno smak będzie jeszcze fajniejszy:). Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za swoje pytanie,ale chcialam zapytac jak zrobic ten zakwas...pozdrawiam goraco...same pysznosci tu widze i co wazniejsze bardzo zdrowe...
OdpowiedzUsuńBardzo miło, że znalazłaś/eś coś dla siebie na blogu, zapraszam częściej:- ) Jeśli chodzi o zakwas to najłatwiej jest zdobyć trochę zakwasu od zaprzyjaźnionego piekarza lub kogoś kto piecze chleby w domu - wtedy wystarczy go dokarmić i rozmnożyć do potrzebnej ilości. Jeśli chcesz zrobić zakwas od początku nie jest to skomplikowane wymaga tylko cierpliwości (wystarczy wymieszać trochę wody i maki żytniej 2000). Szczegółowe informacje znajdziesz pod tym linkiem http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas . No i koniecznie będzie musiał pojawić się jakiś post o zakwasie:)
Usuń