23 grudnia 2013

Łaciaty placek serowo – makowy

ciasto z makiem
Łaciaty placek serowo – makowy 
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu co upiec na Święta może przyda Wam się przepis na szybkie i niewymagające drożdżowe ciasto serowo – makowe. Porcja na dużą blachę, która zadowoli całą rodzinę:- ) I cóż... Życzę wszystkim razem i każdemu z osobna
cudownych Świąt Bożego Narodzenia!

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 50 g drożdży
  • ¾  szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 400 – 450 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • ½ szklanki cukru + 1 łyżka
  • 125 g masła
  • 2 duże jaja
  • 2 żółtka
Masa serowa:
  • 700 g podwójnie zmielonego twarogu
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
Masa makowa:
  • 700 g masy makowej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru lub miodu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 białka
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 150 g  mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy
Ciasto drożdżowe: mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, szczyptę soli. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 – 20 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jaja, cukier, cukier waniliowy rozpuszczone masło. Zagniatać (ubijać) drewniana łyżką do momentu powstania pęcherzyków powietrza. Ciasto powinno być dość gęste, więc ewentualnie dodać trochę mąki.
Ciasto przykryć lnianym ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinno zwiększyć swoja objętość 2 razy, ok. 30 minut). Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozłożyć na dużej blaszce wysmarowanej masłem, pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia.

Masa serowa: zmielony twaróg wymieszać z żółtkami, roztopionym masłem i cukrem na puch. Porcjami dodać budyń waniliowy (jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać 1 – 2 łyżki mleka).

Masa makowa: masę makowa wymieszać z roztopionym masłem, bułka tartą i jeśli masa jest za mało słodka z 3 łyżkami cukru lub miodu. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie wymieszać z masa makową.

Kruszonka: do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, posiekane masło  i wyrobić palcami kruszonkę.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Na wyrośniętym cieście wyłożyć masę serową, łyżką nakładać porcje masy serowej (tak żeby placek przypominał szachownicę). Kruszonką posypać masę serową, omijając mak. Placek piec na środkowej półce piekarnika 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.


Smacznego:- )

ciasto seromak
Łaciaty placek serowo – makowy 

ciasto serowo-makowe
Łaciaty placek serowo – makowy 

2 komentarze:

  1. mmmniam serniczek, wygląda pysznie :)
    Wesołych świąt i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby nie to, że w lodówce pełno jedzenia , od razu wzięłabym się za pieczenie , wygląda na prawdę pięknie :) A tymczasem wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń