Karkówka drwala z szynkowara |
Jeśli lubicie domowe wędliny i przygotowujecie je w domu, powinna przypaść Wam do gustu kolejna moja propozycja. Tym razem jest to karkówka z szynkowara bez dodatku soli peklowej, pachnąca przyprawami i świetnie nadająca się nie tylko jako dodatek do kanapek. Część mięsa pokroiłam w grubsze plastry i zaserwowałam na obiad z sosem chrzanowym, ziemniakami i burakami – pyszny tradycyjny obiad:- ) Co do wędlin, które ostatnio przygotowuję, Junior ostatnio zapytał, dlaczego wszystkie szynki są teraz takie okrągłe?
Jak zrobić karkówkę drwala z szynkowara?
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki białej gorczycy
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 ½ łyżeczki kolendry
- ¾ łyżeczki pieprzu
Karkówkę
umyć osuszyć, natrzeć solą i odstawić na kilka godzin do lodówki (ok. 8 godzin lub
na całą noc).
Kolendrę
i pieprz utłuc w moździerzu. Przyprawy wymieszać na talerzu i dokładnie otoczyć
w nich karkówkę. Mięso przełożyć do
woreczka i włożyć do szynkowara, przycisnąć sprężyną i odstawić na kolejne
kilka godzin (np. na całą noc). Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar, tak by woda nie wlała się do środka.
Podgrzać do temperatury ok. 90˚C
i parzyć przez 1 godzinę i 45 minut. Szynkowar
wystudzić w zimnej wodzie i wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.
Smacznego:-
)
Karkówka drwala z szynkowara |
Karkówka drwala z szynkowara |
to ja zapisuję do wypróbowania, baaaaardzo apetycznie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie, chyba w końcu zakupię ten szynkowar:)
OdpowiedzUsuńDziś zamówiłam szynkowar:) jak tylko dojdzie to skradnę przepis:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDomowa wędlina zawsze najlepsza i najzdrowsza :)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie, czy to woda ma mieć temp. 90 st., czy mięso. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńWoda powinna podgrzać się do 90 st. i w niej należy parzyć karkówkę. Mam nadzieje, że wędlina będzie smakowała. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPytanie: czy woreczek, w którym umieszczono karkówkę w szynkowarze ma być szczelnie zamknięty, czy otwarty? Jak jest przy innych mięsach?
OdpowiedzUsuńTak, worek powinien być zamknięty ja w innych przepisach :) pozdrawiam
Usuńczemu mięso trzeba wkładać do woreczka ?
OdpowiedzUsuńWoreczek ułatwia wyjęcie mięsa z szynkowara. Pozdrawiam :)
UsuńWitam a czy gdy mam mniej karkówki 700 a nie 1kg to czy czas parzenia muszę skrócić? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, można skrócić czas gotowania. Najlepiej byłoby użyć termometru i kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa :) Pozdrawiam :)
UsuńA jaka temperatura powinna być wewnątrz mięska? Termometr do wody mi się potrzaskał i mam tylko ten z sondą do mięska. Karkóweczka już czeka w lodówce w szynkowarze :) Już się jej doczekać nie mogę :)
UsuńPrzyjmuje się, że dla wieprzowiny powinno to być 71 stopni, a dla wędlin drobiowych 74 st. :) Jestem ciekawa jak będzie smakować karkówka :)
UsuńDziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) Na pewno napiszę jak wrażenia ze smakowania karkówki :)
UsuńObiecałam, że dam znać, jak wyszła moja karkówka :) Pyszności! Po tylu "szynkowarowych" i innych wędliniarskich niewypałach, nareszcie uwierzyłam w siebie, hihi. Naprawdę polecam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że karkówka się udała i przede wszystkim że smakuje :) Pozdrawiam :)
UsuńWitam, karkówka wygląda świetnie i chcę ja zrobić. Zupełnie nie mam doświadczenia, dzisiaj dopiero dostałam zamówiony szynkowar. Mam pytanie, jak będę gotować mięsko, to chcąc sprawdzić temperaturę w szynkowarze mam wbić termometr w mięso przez worek?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja gotuje z wbitym termometrem.Kontroluje tedy na bieżąco temperature aby nie przesadzic.Wazne aby go nie wyciagac jak juz sie go włozy.
UsuńKarkówka wspaniała udała się bardzo aż za bardzo pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje za miły komentarz i bardzo się cieszę, że karkówka się udała :)
UsuńWyszła świetna, mieciutka, pachnie cudnie świeżym rozmarynem, zapomniałam dodać czosnku ale i tak rewelacja, pozdrawiam i dzięki za przepis, napewno do niego wrócę
OdpowiedzUsuńwłaśnie wyjęłam z worka .... przepyszna !!!
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis
pozdrawiam
ines
Sól zwykła czy peklująca ?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie to zwykła sól :)
UsuńWitam. Ja dopiero zaczynam przygodę ze swoimi wędlinami. Mam pytanko. Jeżeli nie posiadam woreczka mogę włożyć mięso bezpośrednio do szybkowara?
OdpowiedzUsuńMożesz
OdpowiedzUsuń