28 grudnia 2013

Karkówka drwala z szynkowara

Karkówka drwala z szynkowara
 Jeśli lubicie domowe wędliny i przygotowujecie je w domu, powinna przypaść Wam do gustu  kolejna moja propozycja.  Tym razem jest to karkówka z szynkowara  bez dodatku soli peklowej, pachnąca przyprawami i świetnie nadająca się nie tylko  jako dodatek do kanapek. Część mięsa pokroiłam w grubsze plastry i zaserwowałam na obiad z sosem chrzanowym, ziemniakami i burakami – pyszny tradycyjny  obiad:- ) Co do wędlin, które ostatnio przygotowuję, Junior ostatnio zapytał, dlaczego wszystkie szynki są teraz takie okrągłe?

Jak zrobić karkówkę drwala z szynkowara?


Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki  białej gorczycy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 ½ łyżeczki kolendry
  • ¾ łyżeczki pieprzu
Karkówkę umyć osuszyć, natrzeć solą i odstawić na kilka godzin do lodówki (ok. 8 godzin lub na całą noc).
Kolendrę i pieprz utłuc w moździerzu. Przyprawy wymieszać na talerzu i dokładnie otoczyć w nich karkówkę.  Mięso przełożyć do woreczka i włożyć do szynkowara, przycisnąć sprężyną i odstawić na kolejne kilka godzin (np. na całą noc). Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar, tak by woda nie wlała się do środka.  Podgrzać do temperatury  ok. 90˚C i parzyć  przez 1 godzinę i 45 minut. Szynkowar wystudzić w zimnej wodzie i wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.

Smacznego:- ) 

Karkówka drwala z szynkowara

Karkówka drwala z szynkowara

27 komentarzy:

  1. to ja zapisuję do wypróbowania, baaaaardzo apetycznie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie, chyba w końcu zakupię ten szynkowar:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zamówiłam szynkowar:) jak tylko dojdzie to skradnę przepis:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa wędlina zawsze najlepsza i najzdrowsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, mam pytanie, czy to woda ma mieć temp. 90 st., czy mięso. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda powinna podgrzać się do 90 st. i w niej należy parzyć karkówkę. Mam nadzieje, że wędlina będzie smakowała. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Pytanie: czy woreczek, w którym umieszczono karkówkę w szynkowarze ma być szczelnie zamknięty, czy otwarty? Jak jest przy innych mięsach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, worek powinien być zamknięty ja w innych przepisach :) pozdrawiam

      Usuń
  7. czemu mięso trzeba wkładać do woreczka ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam a czy gdy mam mniej karkówki 700 a nie 1kg to czy czas parzenia muszę skrócić? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można skrócić czas gotowania. Najlepiej byłoby użyć termometru i kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. A jaka temperatura powinna być wewnątrz mięska? Termometr do wody mi się potrzaskał i mam tylko ten z sondą do mięska. Karkóweczka już czeka w lodówce w szynkowarze :) Już się jej doczekać nie mogę :)

      Usuń
    3. Przyjmuje się, że dla wieprzowiny powinno to być 71 stopni, a dla wędlin drobiowych 74 st. :) Jestem ciekawa jak będzie smakować karkówka :)

      Usuń
    4. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) Na pewno napiszę jak wrażenia ze smakowania karkówki :)

      Usuń
  9. Obiecałam, że dam znać, jak wyszła moja karkówka :) Pyszności! Po tylu "szynkowarowych" i innych wędliniarskich niewypałach, nareszcie uwierzyłam w siebie, hihi. Naprawdę polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że karkówka się udała i przede wszystkim że smakuje :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Witam, karkówka wygląda świetnie i chcę ja zrobić. Zupełnie nie mam doświadczenia, dzisiaj dopiero dostałam zamówiony szynkowar. Mam pytanie, jak będę gotować mięsko, to chcąc sprawdzić temperaturę w szynkowarze mam wbić termometr w mięso przez worek?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotuje z wbitym termometrem.Kontroluje tedy na bieżąco temperature aby nie przesadzic.Wazne aby go nie wyciagac jak juz sie go włozy.

      Usuń
  11. Karkówka wspaniała udała się bardzo aż za bardzo pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miły komentarz i bardzo się cieszę, że karkówka się udała :)

      Usuń
  12. Wyszła świetna, mieciutka, pachnie cudnie świeżym rozmarynem, zapomniałam dodać czosnku ale i tak rewelacja, pozdrawiam i dzięki za przepis, napewno do niego wrócę

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie wyjęłam z worka .... przepyszna !!!
    dzięki za przepis
    pozdrawiam
    ines

    OdpowiedzUsuń
  14. Sól zwykła czy peklująca ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Ja dopiero zaczynam przygodę ze swoimi wędlinami. Mam pytanko. Jeżeli nie posiadam woreczka mogę włożyć mięso bezpośrednio do szybkowara?

    OdpowiedzUsuń