Kostka alpejska |
Kiedy zobaczyłam to ciasto, wiedziałam, że to będzie tegoroczny hit imieninowy i musiałam je natychmiast zrobić. Nie znalazła się ani jedna osoba, której by ono nie smakowało. Kostka alpejska to ciasto na kakaowym biszkopcie, przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, masą kajmakową z bezą, pokryte bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi... Cisto nie tylko smakuje wybornie, ale pięknie się prezentuje, ładnie kroi i może stać się atrakcją każdego rodzinnego spotkania.
Jak zrobić kostkę alpejską?
Składniki na biszkopt (ok. 28 porcji):
- 4 jaja
- ⅓ szklanki gorzkiego kakao
- ⅓ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczki kawy Inki lub kawy rozpuszczalnej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- do nasączenia: 3 łyżki soku z cytryny + 3 łyżki rumu
- do posmarowania: 250 g dżemu z czarnej porzeczki wymieszanego z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami rumu
Prostokątna forma o wymiarach około 25 cm x 38 cm posmarować kawałkiem masła i
wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170˚C.
Oddzielić żółtka
od białek. Kakao z mąką, kawą, proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka
ubijać na sztywna pianę i stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie lśniąca i
sztywna kolejno dodawać żółtka. Całość ubijać razem jeszcze około 3 minut, tak
aby powstała gęsta puszysta piana. Dodać kakao z mąką (najlepiej w 2 partiach)
i delikatnie wymieszać, żeby piana nie opadła. Ciasto wyłożyć do formy,
delikatnie wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
przez 20 minut. Biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Skropić sokiem
z cytryny i rumem. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki wymieszanym z sokiem
cytrynowym i alkoholem.
- 1 puszka (533 g) masy kajmakowej (krówkowej)
- 250 g masła
- 5 łyżki ajerkoniaku
- 2 łyżki bardzo mocnej kawy (1 łyżeczka kawy + 1łyżeczka Inki – rozpuszczone w dwóch łyżkach wrzątku)
- 250 – 300 g gotowych małych bezików
Bita śmietana:
- 1000 g zimnej kremówki
- 5 łyżek ajerkoniaku
- 4 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki wody
- 2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
- 50 g gorzkiej czekolady
Masło ubić mikserem na puszysta, białą masę. Stopniowo dodać ajerkoniak i kawę.
Do ubitego masła dokładać po łyżce masy kajmakowej cały czas ubijając. Gotową
masę wymieszać z pokruszoną bezą i wyłożyć na biszkopt na warstwę dżemu.
Dokładnie wyrównać powierzchnię.
Żelatynę
namoczyć w 4 łyżkach soku z cytryny i 2 łyżkach wody, odstawić na kilka minut. Rozpuścić
napęczniałą żelatynę w kąpieli wodnej i odstawić, aby lekko ostygła. Zimną kremówkę
ubić na sztywną pianę. Do przestudzonej żelatyny
dodać ajerkoniak, 2 - 3 łyżki śmietany i wymieszać, przełożyć do pozostałej
śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć na krem z bezą i wyrównać powierzchnię. Na
wierzch zetrzeć czekoladę. Placek wstawić do lodówki.
Źródło przepisu: Kwestia smaku
Kostka alpejska |
Wygląda obłędnie i na pewno też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam, smakuje pysznie;)
Usuńtez kiedys robiłam, pyszne jest i slodkie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda jak puszek ! Śliczne :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie! Robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszło :) Mam je na swojej liście do zrobienia, ale cały czas się boję, że będzie jednak dla nas za słodkie..
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek! Akurat w sam raz na przymusowe uziemienie w domu w związku z szalejącym Ksawerym :)
OdpowiedzUsuńczego tu nie ma:) pycha!
OdpowiedzUsuńTego właśnie szukałam:):)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znalazłaś u mnie:)
UsuńWłaśnie go robię m nadzieję że mi wyjfxe :+)
Usuńprzepiękne :) koniecznie muszę zrobić i to szybko!!!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, moje smaki, muszę zrobic:)
OdpowiedzUsuńJa robilam jest pyszne.
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie!!!
OdpowiedzUsuńE tam, wygląda- tu nie o wygląd chodzi! Zróbcie - bo jest pyszne!!! Ja robię od roku i jeszcze się nie znudziło!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :-) Koniecznie muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńMoja masa się "rozlała" czy to wina bezikow które się rozpuscily ?
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńZrobiłem, wyszło!!! Pychota!!!
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam pychota
OdpowiedzUsuńZrobiłam i niestety krem wyszedł bardzo wodnisty nie rozumiem dlaczego wszystko wedlug przepisu...
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, że coś poszło nie tak. Robiłam to ciasto kilka razy i zawsze wychodzi. Z którą warstwą był kłopot? Może coś podpowiem?
UsuńMam jedynie obawy co do żelatyny w śmietanie - obawiam się, że śmietana będzie "gumowa". Już tak kiedyś mi się zdarzyło, a dodałam żelatyny tyle ile podane było w przepisie. W związku z tym, czy można dodać 1 łyżeczkę. W dodatku w Twoim przepisie jest podana łyżka, a nie łyżeczka.
OdpowiedzUsuńCudowne :-)
OdpowiedzUsuń