12 grudnia 2013

Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem
Mięciutkie, niezbyt słodkie rogaliki z masą makową, alternatywa dla świątecznego makowca. Możecie wykorzystać gotową masę makową lub zrobić ją samodzielnie w domu. Ponieważ zostało mi sporo białego maku z listopadowego pieczenia rogali marcińskich,  nadzienie w mojej wersji jest jasne. Ciasto przygotowuje się z gotowanych ziemniaków, jest to więc fajny pomyśl na ich zagospodarowanie po obfitym obiedzie:-)
 
Składniki (na 2 blachy rogalików):
  • 300 g ziemniaków
  • 350 g mąki orkiszowej razowej*
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 500 g masy makowej

Dodatkowo do dekoracji:
  • polewa z białej czekolady
  • suchy mak
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, posiekane masło, jajka, proszek do pieczenia, cukier, sól. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie dodać więcej maki.
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na 3 lub 4 części (w zależności jak duże chcecie mieć rogaliki). Każdą część rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 3 – 4  mm podzielić na osiem trójkątów. Na szerszym końcu ułożyć ok. łyżeczki nadzienia i zwinąć, formując rogaliki.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180˚C przez 30-35 minut.  
Rozpuścić polewę z białej czekolady. Smarować nią ostudzone rogaliki, posypać makiem.

*zamiast mąki orkiszowej można użyć mąkę pszenną


Smacznego :- )

rogale z nadzieniem makowym
Rogaliki z makiem
rogale z nadzieniem makowym
Rogaliki z makiem


5 komentarzy:

  1. Bardzo proste do wykonania, a przy tym niezwykle smaczne :) Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietnie wygladaja! W tym roku makowca nie planowalam, ale takie rogaliki to zupelnie inna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z makiem - moje ulubione ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają świetnie, a smakują zapewne jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń