Rogaliki z makiem |
Mięciutkie, niezbyt słodkie rogaliki z masą makową, alternatywa dla świątecznego makowca. Możecie wykorzystać gotową masę makową lub zrobić ją samodzielnie w domu. Ponieważ zostało mi sporo białego maku z listopadowego pieczenia rogali marcińskich, nadzienie w mojej wersji jest jasne. Ciasto przygotowuje się z gotowanych ziemniaków, jest to więc fajny pomyśl na ich zagospodarowanie po obfitym obiedzie:-)
Składniki
(na 2 blachy rogalików):
- 300 g ziemniaków
- 350 g mąki orkiszowej razowej*
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 500 g masy makowej
Dodatkowo
do dekoracji:
- polewa z białej czekolady
- suchy mak
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez
praskę, wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, posiekane masło, jajka, proszek do
pieczenia, cukier, sól. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie dodać więcej
maki.
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na 3
lub 4 części (w zależności jak duże chcecie mieć rogaliki). Każdą część
rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 3 – 4 mm podzielić na
osiem trójkątów. Na szerszym końcu ułożyć ok. łyżeczki nadzienia i zwinąć,
formując rogaliki.
Rogaliki ułożyć
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze
180˚C przez 30-35 minut.
Rozpuścić polewę
z białej czekolady. Smarować nią ostudzone rogaliki, posypać makiem.
*zamiast mąki
orkiszowej można użyć mąkę pszenną
Smacznego :- )
Rogaliki z makiem |
Rogaliki z makiem |
Bardzo proste do wykonania, a przy tym niezwykle smaczne :) Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńSwietnie wygladaja! W tym roku makowca nie planowalam, ale takie rogaliki to zupelnie inna sprawa :)
OdpowiedzUsuńZ makiem - moje ulubione ! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, a smakują zapewne jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuń