Schab dojrzewający |
Pewnie powiecie – znowu wędlina:- ) Ogarnął mnie jednak szał przygotowywania domowych wyrobów. Jestem zachwycona smakiem, różnorodnością, trwałością i łatwością z jaką można wyczarować w domu kanapkowe przysmaki. W dodatku Święty Mikołaj podrzucił mi do buta małą wędzarnię i jak tylko nauczę się obsługiwać sprzęt, pojawią się kolejne przepisy:- ) Za to dziś coś pysznego dla wielbicieli dojrzewających wędlin. Wybrałam schab, ale możecie tak przygotować szynkę, karkówkę, polędwicę. Przepis jest prosty, wymaga tylko miejsca w lodówce i sporo cierpliwości. Choć miałam wątpliwości co do smaku tak przygotowanej wędliny i długo zastanawiałam się czy ją zrobić, już wiem, że było warto:- )
Jak zrobić schab dojrzewający?
Składniki:
- 1 – 1½ kg świeżego schabu
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki soli
- ½ łyżki soli peklowej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu (grubo mielony)
Dodatkowo:
- pończocha lub siatka wędliniarska
Mięso opłukać i
dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do
naczynia (np.: żaroodpornego) i odstawić do lodówki na 36 godzin.
Po tym czasie
mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem. Mięso obtoczyć w mieszance obu
soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu i odstawić na kolejne 36 godzin.
Leżakowanie schabu
w cukrze i soli wyciąga z mięsa bardzo dużo płynu, który należy wylać.
Mięso dokładnie
opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw
(rozgnieciony czosnek, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz pieprz). Kolejny raz
włożyć mięso do lodówki na 36 godzin.
Schab przełożyć
do pończochy i powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu, suszyć 4
doby.
Wędlinę podawać
pokrojoną w cieniutkie plasterki.
Smacznego:- )
|
|
|
Aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, jak spod reki masarza!
OdpowiedzUsuńHmmmm czyli w sumie potrzebujemy 8 1/2 lub 9 dni tak? :) Jak ja taką wędlinke uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńTak wędlina jest gotowa po 9 - 10 dniach. Może wisieć kilka dni dłużej, ale będzie robiła się co raz twardsza i suchsza. Zachęcam do zrobienia mięsa na Święta:)
UsuńW tym tygodniu chcę nastawić na święta, muszę się tylko wybrać po dobrą wiejską wieprzowinę do mięsnego, który oferuje takie porządne mięso :)
OdpowiedzUsuńŚwieże mięso z dobrego źródła to podstawa:)
UsuńWłaśnie zaczął się drugi etap leżakowania (w soli). Tupię nogami na skończenie całego procesu bo i dietę wtedy skończę i będę mogła ze smakiem kilka plasterków zjeść.... Mniam. To moje pierwsze podejście do robienia wędlin bez pieczenia. Bardzo jestem ciekawa jakie będą efekty.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu :) Niestety trzeba trochę poczekać, aż mięso dojrzenie, ale Twoja cierpliwość zostanie wynagrodzona :) Daj znać czy przypadła Ci do gustu taka wędlina, pozdrawiam :)
UsuńJak tylko zobaczyłam przepis to wiedziałam że MUSZĘ natychmiast spróbować. Właśnie schab wpadł w otoczkę z czosnku i reszty przypraw. Język mi zaraz ucieknie, jak rany :P
UsuńAle budujesz napięcie ... ;) Czekam z Tobą na ten schab i mam nadzieję, że się nie rozczarujesz:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCo to znaczy w ciepłym i przewiewnym? jaka to powinna być temperatura? i jak bardzo powinno tam być przewiewnie? Sorki za te dziwne pytania, ale po tylu dniach czekania, byłoby mi szkoda, gdyby okazało się, że wędlina jest zepsuta. Nigdy czegoś podobnego wcześniej nie robiłam, a kusi bardzo.
OdpowiedzUsuńMój schab wisiał w kuchni w pobliżu kaloryfera. Wędlina po prostu musi się wysuszyć przez te kilka dni :) Jeśli lubisz dojrzewające szynki, warto spróbować :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź :)
UsuńPytanko : "pończocha lub siatka wędliniarska". Może głupio pytam, ale przymiotnik "wędliniarska" odnosi się zarówno do pończochy jak i do siatki, czy też pończocha może być taka zwykła "ubraniowa", 20 DEN...? Będę wdzięczna za uściślenie :)))
OdpowiedzUsuńPzdr Aga
Aga, już uściślam :) Do suszenia wędliny można użyć specjalnej siatki wędliniarskiej, jeśli nie masz jej jednak pod ręką, użyj zwykłej "ubraniowej" pończochy, rajstopy lub podkolanówki :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń(Z pewnym opóźnieniem) dziękuję! :)
UsuńA.
A czy czosnek niedźwiedzi mogę pominąć bo nie mam i nawet nie wiem gdzie go można kupić?
OdpowiedzUsuńSuszony czosnek niedźwiedzi co raz częściej można spotkać w sklepach na półkach z przyprawami. Ale śmiało można użyć innych ulubionych ziół np. większej ilości majeranku albo tymianku, rozmarynu, cząbru :) Mam nadzieję, że wędlina będzie smakowała :) Pozdrawiam
UsuńSchab zrobiłam na Sylwestra. Zamisat czosnku niedźwiedziego, którego nie miałam dałam zwykły granulowany. Dodałam mieloną kolendrę, słodką paprykę i chilli w płatkach. Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Dziękuję za super przepis i zapraszam na "degustację" http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/01/schab-dojrzewajacy/#more-5562
OdpowiedzUsuńDanusia
Bardzo mi miło, ze skorzystałaś z przepisu, a jeszcze bardziej, że tak przygotowany schab smakował Ci :) Twoja wersja wygląda wyśmienicie i zapewne tak smakuje :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńA przykrywałyście mięso wstawiając do lodówki?
OdpowiedzUsuńTak, schab był przykryty (mój trzymałam w dwuczęściowym naczyniu żaroodpornym). Pozdrawiam :)
UsuńWitam. Gdzie najl3piej zawiesić taką wędline, w jakim miejscu ? Na razie się W soli prawi :) proszę o szynka odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńMój schab wisiał w kuchni w pobliżu kaloryfera - to chyba najlepsze miejsce :) Wędlina musi się po prostu wysuszyć. Mam nadzieję, że gotowy schab będzie Ci smakował :)
UsuńWitam, mój schab przeszedł przez etap cukru i soli, teraz jest obtoczony w przyprawach ale po powieszeniu zmoczył pończochę, jak mogę go uratować ?
OdpowiedzUsuńZrobione i już zjedzone, polecam r e w e l a c j a
OdpowiedzUsuńWitam, pisałem jakiś czas temu ale widzę że mój wpis nie przeszedł. Spróbuję jeszcze raz. Tak więc zrobiłem wszystko jak w przepisie tylko zamiast wieprza dalem cielęcinę. Wisi juz i suszy sie (jeszcze 1 dzieńi będzie można próbować) pytanie jeszcze tylko czy ktoś już tak robił, czy to przejdzie z cielęciną? Moze trzeba czekać dłużej? Ktoś coś???
OdpowiedzUsuńNie przygotowywałam w ten sposób cielęciny, ale wydaje mi się że będzie rewelacyjna :) Daj znać jak wyszła jestem bardzo ciekawa :)
UsuńJa osobiście okręcam w gazę i też jest OK. wkładanie do pończochy trochę mnie by obrzydzało, błeeee
OdpowiedzUsuńGaza to świetny pomysł! Co do pończochy - zawsze używam nowych ;)
UsuńDo suszenia używam specjalnie uszytego "rękawa/woreczka" lnianego. Do przypraw dodaję ok. 1 małej łyżeczki suszonego koperku oraz kilku zmielonych z pieprzem ziaren ziela angielskiego i suszonych owoców jałowca. W podobny sposób przygotowuję również młodą polędwicę wołową po dokładnym oczyszczeniu z błonek.Pol.woł. suszę 8 do 10 dni w zależności od grubości.
UsuńWitaj. Skusilam się na twój przepis i mam pytanie:czy mogę powiesic go w kotłowni tam ciepło???
OdpowiedzUsuńMyślę, że kotłownia to dobre miejsce :)
UsuńWitam.Ja jestem na etapie cukru.ale 24 godz czy 36 trzymac?a drugie pytnie to czy moge w kuchni nad kaloryferem powiesic?ogółem mam piwnice jest tam wilgotno no przewiewnie i nie wiem co zrobic zeby sie nie popsuło
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, trzymamy po 36 godzin w cukrze, soli i przyprawach. Myślę że w kuchni przy kaloryferze będzie ok :) Pozdrawiam i życzę smakowitości :)
Usuńdziekuje za odp.ale ja juz doczekac sie nie moge co wejde do kuchni zagladam w pojemnik jaak wyglada az slinka juz cieknie.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńi sie udało.ale niestety juzsię skonczyło.a ten wyjątkowy przepis zostanie ze mna juz na zawsze.
OdpowiedzUsuńJa robię na okrągło.Moja rodzinka szczególnie rozsmakowala się w poledwiczkach😃
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj spróbowałam u mojego taty ,pychaaaa,kurcze takie to proste i wiesz co jesz,tylko troszkę trzeba poczekać,ale warto,na dobre warto poczekać :))
OdpowiedzUsuńRobiłam,przepyszna wędlina.Przepis suuuuuuuuuuper
OdpowiedzUsuńSól miałka czy gruboziarnista
OdpowiedzUsuńMoj schab już widi w pończosze 3 dobę i zauważyłam bialy nalot na pończosze przypominajacy pleśń. Czy to normalne?? Co robić w tej sytuacji???
OdpowiedzUsuń