28 stycznia 2014

Ciasto Piña Colada czyli kostka ananasowo-kokosowa

Ciasto Piña Colada czyli kostka ananasowo-kokosowa
 Pyszne delikatne ciasto na puszystym biszkopcie, z budyniowym kremem z kawałkami ananasów, przykryte chrupiącym blatem kokosowym. Jak powiedział Junior „To najlepsze cisto z kremem jakie jadłem” :- ) Do biszkoptu dodałam odrobinę kurkumy, co sprawiło, że  ciasto jest słoneczne, a egzotyczne owoce: kokos i ananas przenoszą na chwilę w tropikalne klimaty.

Biszkopt (można przygotować swój ulubiony):
  • 5 jaj
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ½  łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki kurkumy

Nasączenie biszkoptu:
  • ⅓ szklanki wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki białego rumu*

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białko ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać kolejno żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać olej i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać w dwóch porcjach przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach  ok. 27 x 39 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku ok. 25 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić. Ostudzony biszkopt nasączyć.

Blat kokosowy:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ⅔ szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodawać partiami cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie, łyżką wmieszać do masy.
Formę o wymiarach 27 x 39 cm (tę sama blaszkę, na której pieczony był biszkopt) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią bezę kokosową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 25 – 30 minut, aż beza nabierze złotego koloru.

Krem ananasowy:
  • 2 puszki ananasów w zalewie
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek rumu*

Ananasy odsączyć (sok zostawić) i pokroić na małe kawałki Przygotować 1 ¼ szklanki zalewy ananasowej. Odlać ok. ¼ szklanki soku i rozprowadzić w niej budyń i żółtka. Pozostałą część soku zagotować, wlać budyń i energicznie wymieszać aż masa zgęstnieje. Masę ostudzić.
Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Do masła dodać alkohol i porcjami masę budyniowa - dokładnie zmiksować na jednolity krem. Do kremu dodać pokrojone ananasy i delikatnie wymieszać.
Na nasączony biszkopt wyłożyć krem ananasowy, przykryć ostudzonym blatem kokosowym, lekko docisnąć. Wierzch ciasta można ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej białą lub czarną czekoladą (ok. 50 g).  Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

*jeśli ciasto będą jadły dzieci proponuję pominąć w przepisie alkohol

Smacznego:- )


Źródło przepisu: Śladami Słodkiej Babeczki

Ciasto Piña Colada czyli kostka ananasowo-kokosowa
Ciasto Piña Colada czyli kostka ananasowo-kokosowa

Ciasto Piña Colada czyli kostka ananasowo-kokosowa

10 komentarzy:

  1. O matko! jakie pysznie ładne! Chcę kawałek i zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinotoku dostałem na sam widok tej pyszności ! Ale to musi być pyszne ! ;)
    Zabieram kawałek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Myślę, że jeszcze doczekamy czasów, kiedy będzie można dzielić się ciastem przy pomocy komputera ;)

      Usuń
  3. Na słowa pina colada reaguję natychmiastowo ;) Uwielbiam tego drinka, więc takie ciacho jest dla mnie stworzone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że przepis się przydał, ciasto u Ciebie prezentuje się doskonale!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne ciasto i te kolory!!! jak tęsknie do słońca:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, właśnie tak cudownie słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń