28 lutego 2014

Rubinowy koktajl

Koktajl z buraków, marchwi, jabłka i selera naciowego
Rubinowy koktajl
No przyznać się ile pączków wczoraj zjedliście? Ja się nie przyznam ;- ) Za to dziś na poprawę samopoczucia, odtrucie organizmu i uspokojenia sumienia wypiłam pyszny rubinowy koktajl z buraków, marchwi, jabłka i imbiru. Jeśli też Wam dzisiaj ciężko i marzycie o lekkim podwieczorku polecam  przepis. Myślę też, że najwyższa pora na pozbycie się zimowych zapasów i wprowadzenie koktajli do codziennej diety.

Składniki (2 porcje):
  • 1 mały burak
  • 1 mała marchew
  • 1 jabłko
  • ½ gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½  - 1   łyżeczka startego imbiru
  • ewentualnie łyżeczka miodu
  • 1 szklanka wody
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z sokiem z cytryny, imbirem i wodą. Jeśli koktajl jest za gęsty można dodać jeszcze trochę wody, doprawić do smaku miodem.
Gotowe :- )

Smacznego:- )


Kaloryczność 1 porcji – 81 kcal
Białko – 2,3 g
Tłuszcz – 0,5 g
Węglowodany – 21,5g
Błonnik – 5g

4 komentarze:

  1. O matko, cudna bomba witaminowa! Świetny, jutro wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne i zdrowe! i jak bosko wygląda<3

    OdpowiedzUsuń
  3. czy warzywa mają być surowe czy ugotowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do koktajlu użyłam surowych warzyw :) pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń