Rubinowy koktajl |
No przyznać się ile pączków wczoraj zjedliście? Ja się nie przyznam ;- ) Za to dziś na poprawę samopoczucia, odtrucie organizmu i uspokojenia sumienia wypiłam pyszny rubinowy koktajl z buraków, marchwi, jabłka i imbiru. Jeśli też Wam dzisiaj ciężko i marzycie o lekkim podwieczorku polecam przepis. Myślę też, że najwyższa pora na pozbycie się zimowych zapasów i wprowadzenie koktajli do codziennej diety.
Składniki
(2 porcje):
- 1 mały burak
- 1 mała marchew
- 1 jabłko
- ½ gałązki selera naciowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ - 1 łyżeczka startego imbiru
- ewentualnie łyżeczka miodu
- 1 szklanka wody
Warzywa
pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z sokiem z cytryny, imbirem i wodą.
Jeśli koktajl jest za gęsty można dodać jeszcze trochę wody, doprawić do smaku
miodem.
Gotowe
:- )
Smacznego:- )
Kaloryczność 1 porcji – 81 kcal
Białko – 2,3 g
Tłuszcz – 0,5 g
Węglowodany – 21,5g
Błonnik – 5g
O matko, cudna bomba witaminowa! Świetny, jutro wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńAle pyszne i zdrowe! i jak bosko wygląda<3
OdpowiedzUsuńczy warzywa mają być surowe czy ugotowane?
OdpowiedzUsuńDo koktajlu użyłam surowych warzyw :) pozdrawiam i życzę smacznego :)
Usuń