Gofry z płatków owsianych |
Od kiedy mam gofrownicę często słyszę „Mamo, może byś gofry zrobiła?”. Więc robię, bo to prosty sposób na zdrowy podwieczorek i świetny sposób na przemycenie mniej lubianych produktów. Tym razem uraczyliśmy się goframi z płatków owsianych i razowej mąki żytniej z dodatkiem otrębów gryczanych. Chłopacy orzekli, że to najlepsze gofry jakie zrobiłam, ale oni mówią tak za każdym razem:- )
Składniki
na 8 – 10 gofrów:
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
- ½ szklanki otrębów gryczanych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki
prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. godzinę, aby ciasto
napęczniało. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, delikatnie wmieszać
do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem
posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec przez 5 – 7 minut w zależności od mocy gofrownicy,
na złoty kolor.
Gofry z płatków owsianych podawać ulubionymi dodatkami :- )
Smacznego:- )
Gofry z płatków owsianych
|
Są pyszne. Niedawno je odkryłam, pysznie chrupią :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Gofry obłędne!
OdpowiedzUsuńZostałaś nominowana do Liebster Blog Award- zapraszam do wspólnej zabawy:), szczegóły tutaj- http://taste-eat.blogspot.com/2014/03/mia-nominacja-i-swietny-gadzet-kuchenny.html
Które lepsze, te czy z kaszą jaglaną?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)