Ciastka jęczmienne |
Kasze jęczmienne jadaliśmy dotychczas jako dodatek do obiadu, czasami kupowałam dla urozmaicenia płatki, które dodawałam do jogurtu zamiast owsianych . Okazało się jednak, że mąka jęczmienna świetnie nadaje się do pieczenia ciasteczek. Ciasteczka są chrupkie, kruche, cudnie pachną imbirem i cynamonem, a dodatek melasy nadaje im wyjątkowy smak i kolor.
Jak upiec jęczmienne ciasteczka?
Składniki (2 blachy ciastek):
- 2 ½ szklanki mąki jęczmiennej
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 150 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 3 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
Dodatkowo:
- ¼ szklanki cukru pudru
Piekarnik rozgrzać w temperaturze 180ºC.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia,
imbir, cynamon i sól. W
drugiej misce, utrzeć masło na białą masę. Stopniowo
dodawać ½ szklanki cukru pudru, jajko i
melasę. Stopniowo dodawać mąkę
jęczmienną mieszając do uzyskania, jednolitego, klejącego ciasta. Z ciasta
formować kulki o średnicy około 2,5 cm, obtaczać w cukrze pudrze i układać na
blasze lekko spłaszczyć.
Piec 12 – 15 minut na zloty kolor. Wyjąć
z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego:
-)
Źródło
przepisu: GoBarley
Ciastka jęczmienne |
Ciastka jęczmienne |
dobry wieczór - czym można zastąpić melasę?
OdpowiedzUsuńD.P.