11 kwietnia 2014

Majonez II

Majonez
Pewnie wiele osób powie po co tracić czas i energię na domowy majonez, skoro za kilka złotych można kupić cały słoik.  A ja wbrew zapewnieniom producentom majonezu, uważam, że domowy jest najlepszy na świecie:- ) W erze mikserów i innych elektrycznych urządzeń ułatwiających pracę w kuchni, robi się go błyskawicznie, a puszysty, kremowy smak wynagrodzi  poniesione trudy. Aby majonezu miał neutralny smak, proponuję użyć delikatnego oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego.

Jak zrobić delikatny, domowy majonez? 

Składniki:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 250 – 300 ml oleju o delikatnym smaku np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta cukru
  •  

Do miski wbić jajko, dodać sól, pieprz, cukier, musztardę i sok z cytryny, ubić na pianę. Stopniowo, na początku po kropli, następnie cienki strumieniem wlewać olej, cały czas miksować aż zmieni kolor na biały i zgęstnieje. Gęstość i konsystencję  majonezu można  zmienia się w zależności od ilości użytego oleju.

Smacznego :- )

Majonez
Majonez

2 komentarze: