Szparagi z patelni z sezamem |
Bardzo lubię szparagi i te białe, i te zielone, kiedy więc pojawiają się na straganach rzucam się na nie z dziką radością. Najczęściej po prostu je gotuję, albo robię zupy z ich dodatkiem. W tym roku spróbowałam zielone szparagi usmażyć na patelni i jest to niewątpliwie odkrycie tegorocznego sezonu :- ) Po pierwsze przygotowuje je się błyskawicznie, po drugie są lekkie i chrupiące, a takie warzywa lubię najbardziej. Do tak usmażonych szparagów świetnie pasują ziarenka sezamu, nie dość, ze pięknie wyglądają to bardzo dobrze smakują :- )
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka sezamu (białego lub czarnego)
Szparagi
umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Gotowe szparagi pokroić na 4 – 5 cm kawałki
i polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać i oprószyć
sola i pieprzem.
Dużą
patelnie mocno rozgrzać i wrzucić szparagi. Smażyć kilkakrotnie mieszając około
5 – 6 minut, aż lekko zmiękną , ale nadal pozostaną jędrne i zielone. Pod
koniec smażenia szparagi posypać ziarenkami sezamu . Podawać jako gorącą
przekąskę lub jako dodatek obiadowy.
Smacznego
:- )
Źródło
przepisu: Martha Stewart
Szparagi z patelni z sezamem |
Szparagi z patelni z sezamem |
Szparagi z patelni z sezamem |
wyglądają przepięknie, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńz przyjemnością bym teraz zjadła takie szparagi :)
OdpowiedzUsuńwypróbowane :) rewelacja!
OdpowiedzUsuńJustyna, bardzo się cieszę, ze skorzystałaś z przepisu :)
UsuńCzy białe szparagi też można przyrządzić w ten sposób? (wcześniej je obgotowując)
OdpowiedzUsuń