6 czerwca 2014

Klopsy FIT z piersi kurczaka i pora

Jeszcze jedna propozycja na odchudzony, dietetyczny obiad. Nie mogę uwierzyć, że tych drobiowych klopsów nie ma jeszcze na blogu:- ) Po raz pierwszy jadłam je na jakiejś rodzinnej imprezie i od razu poprosiłam o  przepisem  moją kuzynkę Aśkę, która je serwowała. Z czasem lekko zmodyfikowałam recepturę, dodając do mięsa płatki owsiane lub otręby.  Junior uwielbia je więc robie je dosyć często.  Mielone z piersi kurczaka są soczyste, delikatne i miękkie, a jeśli usmażycie je na minimalnej ilości tłuszczu lub w piekarniku naprawdę będą klopsami FIT.
Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duży por lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka domowej vegety
  • ½ łyżeczki soli*
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych**
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • błyskawiczne płatki owsiane do obtoczenia klopsów**
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i chrząstek. Mięso posiekać w drobna kostkę. Białą część pora drobno pokroić. W misce wymieszać mięso z porem, sokiem z cytryny, domowa vegetą, solą i pieprzem – odstawić do lodówki na 12 godzin.
Przed smażeniem dodać jajko, płatki owsiane i mąkę ziemniaczaną – dokładnie wymieszać. Jeśli chcecie sprawdzić czy klopsy będą wystarczająco słone, wystarczy usmażyć na patelni mały kawałek mięsa i w razie konieczności doprawić. Formować klopsy, obtaczać w płatkach owsianych i smażyć na złoty kolor, na patelni z dodatkiem małej ilości masła klarowanego.

Smacznego:- )

*jeśli używacie sklepowej Vegety nie dodajcie już dodatkowo soli
** zamiast płatków owsianych do klopsów można dodać bułkę tartą lub otręby (najczęściej dodaję orkiszowe lub gryczane)


Kaloryczność porcja na zdjęciu (2 klopsy) – 150 kcal
Białko – 20g
Tłuszcz – 5g
Węglowodany – 8 g

Błonnik – 1g


 

7 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko, co ma w nazwie FIT, klopsy wyglądają bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. składniki znam i lubię, ale przepisu nie znałam - super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm.. czy wystarczy kurczaka posiekać w kostkę a pora pokroić? Nie trzeba używać maszynki do zmielenia mięsa ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś robiłam pychaa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ja lubię takie komentarze :) Bardzo się cieszę, że klopsy smakowały :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń