Jeszcze jedna propozycja na odchudzony, dietetyczny obiad. Nie mogę uwierzyć, że tych drobiowych klopsów nie ma jeszcze na blogu:- ) Po raz pierwszy jadłam je na jakiejś rodzinnej imprezie i od razu poprosiłam o przepisem moją kuzynkę Aśkę, która je serwowała. Z czasem lekko zmodyfikowałam recepturę, dodając do mięsa płatki owsiane lub otręby. Junior uwielbia je więc robie je dosyć często. Mielone z piersi kurczaka są soczyste, delikatne i miękkie, a jeśli usmażycie je na minimalnej ilości tłuszczu lub w piekarniku naprawdę będą klopsami FIT.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duży por lub 2 mniejsze
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka domowej vegety
- ½ łyżeczki soli*
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych**
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- błyskawiczne płatki owsiane do obtoczenia klopsów**
- masło klarowane lub olej do smażenia
Piersi
kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i chrząstek. Mięso posiekać w drobna
kostkę. Białą część pora drobno pokroić. W misce wymieszać mięso z porem,
sokiem z cytryny, domowa vegetą, solą i pieprzem – odstawić do lodówki na 12
godzin.
Przed
smażeniem dodać jajko, płatki owsiane i mąkę ziemniaczaną – dokładnie wymieszać.
Jeśli chcecie sprawdzić czy klopsy będą wystarczająco słone, wystarczy usmażyć
na patelni mały kawałek mięsa i w razie konieczności doprawić. Formować klopsy,
obtaczać w płatkach owsianych i smażyć na złoty kolor, na patelni z dodatkiem
małej ilości masła klarowanego.
Smacznego:-
)
*jeśli
używacie sklepowej Vegety nie dodajcie już dodatkowo soli
**
zamiast płatków owsianych do klopsów można dodać bułkę tartą lub otręby
(najczęściej dodaję orkiszowe lub gryczane)
Kaloryczność porcja na zdjęciu (2 klopsy) – 150
kcal
Białko – 20g
Tłuszcz – 5g
Węglowodany – 8 g
Błonnik – 1g
uwielbiam wszystko, co ma w nazwie FIT, klopsy wyglądają bosko:)
OdpowiedzUsuńskładniki znam i lubię, ale przepisu nie znałam - super!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają;
OdpowiedzUsuńHmm.. czy wystarczy kurczaka posiekać w kostkę a pora pokroić? Nie trzeba używać maszynki do zmielenia mięsa ? :)
OdpowiedzUsuńTak, kurczaka wystarczy drobno posiekać. Pozdrawiam :)
UsuńDziś robiłam pychaa:)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie komentarze :) Bardzo się cieszę, że klopsy smakowały :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń