12 czerwca 2014

Pesto ze słonecznika i zielonej pietruszki


pesto
Pesto ze słonecznika i zielonej pietruszki

Moje pierwsze samodzielnie zrobione pesto, idealne jako dodatek  do chleba, sałatek, mięs i przede wszystkim makaronu. Delikatna pasta ze słonecznika, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i odrobiny czosnku. Jestem zachwycona smakiem i żałuję, że dopiero teraz zabrałam się za domową produkcję:-)  Myślę, że to świetna alternatywa dla sklepowych produktów i wszystkich zachęcam do eksperymentów, u mnie na pewno pojawi się jeszcze kilka wersji.

Składniki:

  • 100 g łuskanego słonecznika
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 100 g twardego sera np. rubin (można pominąć)
  • 100 – 130  ml oleju rzepakowego
  • 2 – 3 ząbki czosnku
Słonecznik lekko podprażyć na suchej patelni - ostudzić. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.

Natkę pietruszki, słonecznik i olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zmiksować, pod koniec dodać starty żółty ser. Podawać jako dodatek  do kanapek,  sałatek, mięs i makaronu.

Smacznego: -)


pasta ze słonecznika
Pesto ze słonecznika i zielonej pietruszki

pasta ze słonecznika
Pesto ze słonecznika i zielonej pietruszki

5 komentarzy:

  1. piękne zdjecia! robię podobnie z ta roznicą ze, w miejsce oleju daje awokado wtenczas ladnie sie smaruje.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mi też się zdjęcia podobają, widzę starodawne widelce i inne fajne gadżety :) Pesto pewnie wypróbuję w przyszłości. Ja ostatnio robiłem tartę, z tego przepisu: piesz na tartę

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię z pietruszki (zwłaszcza z ogonków, które nie nadają się do innych potraw), orzechów włoskich, parmezanu i oliwy/oleju - mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, zdjęcia faktycznie śliczne, ale i pesto warte wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pesto zawsze i wszędzie pod każdą postacią <3

    OdpowiedzUsuń