Mój leciwy aparat zaczyna się buntować, ostatnio co raz częściej mam z nim problemy, będę musiała pomyśleć o nowszym sprzęcie :- ) Póki co udało mi się po raz kolejny nad nim zapanować i mam nadzieję, że przez wakacje nasza współpraca będzie układała się wzorowo. Mimo złośliwości przedmiotów martwych udało mi się sfotografować ostatni kawałek kruchego ciasta jagodowego. Całe szczęście bo ciasto jest pyszne i warto upiec je na zbliżający się weekend. Zamiast jagód śmiało możecie użyć innych owoców sezonowych, należy tylko pamiętać aby nie układać zbyt grubej warstwy – opadłyby i zniszczyły strukturę pianki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 szklanki maki pszennej
- 375 g zimnego masła
- 8 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do
pieczenia, zagnieść z posiekanym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i startą
skórką cytryny. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać trochę zimnej wody.
Ciasto podzielić na dwie części ⅔ i ⅓, zawinąć w folie i schować do zamrażarki
na około godzinę (ciasto można przygotować dzień wcześniej pozostawiając w
zamrażarce).
Blachę o wymiarach 27x40 cm wysmarować
masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć ⅔ ciasta, lekko
docisnąć i wyrównać. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC na złoty kolor
(około 20 – 25 minut). Upieczone ciasto całkowicie wystudzić.
Składniki
na budyniową pianę:
- 8 białek
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (każdy po ok. 35 g)
- ½ szklanki oleju
Dodatkowo:
- 400 – 500 g jagód
- cukier puder do posypania ciasta
Jagody
umyć i dobrze odsączyć na sicie.
Kiedy
ciasto będzie całkowicie ostudzone, ubić białka z szczyptą soli na sztywną
pianę po czym porcjami dodawać cukier waniliowy i cukier puder. Ubijać na najwyższych
obrotach na sztywną i lśniącą pianę. Stopniowo dodać proszek budyniowy tak aby
dobrze rozpuścił się w pianie, następnie ciągle miksując cienkim strumieniem
wlać olej.
Pianę
wyłożyć na ostudzony spód, na wierzchu ułożyć warstwę jagód. Na owoce zetrzeć
resztę zmrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez 35 – 45 minut.
Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
:- )
Źródło
przepisu: Sweet dreams
Pysznie wygląda Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńUwielbiam takie ciasta z jagodami pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
I ja należę do miłośników nieskomplikowanych ciast. Serniki, drożdżowce, czy kruche ciasta z kremem sa najlepsze. Zjadłabym kawałeczek!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda i smakowicie :)
OdpowiedzUsuń