Surówka z młodej kapusty |
Uwielbiam kiedy stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców, trudno zdecydować się co wybrać kiedy wszystko takie pyszne. Może szparagi bo zaraz skończy się sezon, a może kalafiory, brokuły, groszek, bób, fasolkę? Dziś zdecydowałam się na kapustę. Chrupiąca surówka z młodej kapusty z dodatkiem ostrego chrzanowego sosu świetnie pasuje do np. pieczonej ryby.
Składniki:
- ¼ główki białej kapusty
- 1 marchew
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- biała część pora
- 5 łyżek kukurydzy
Sos:
- 1 łyżka domowego majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 – 4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Kapustę drobno poszatkować, pora pokroić
w cienkie półplasterki, marchew zetrzeć na najmniejszych oczkach, natkę
pietruszki posiekać. Przygotować sos mieszając ze sobą majonez, jogurt, chrzan
i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie warzywa wymieszać w misce
z sosem chrzanowym.
Smacznego:- )
Surówka z młodej kapusty |
Surówka z młodej kapusty |
Smakowita suróweczka. W obecnym sezonie mam podobny problem do Ciebie- nigdy nie wiem na co się zdecydować na rynku i zazwyczaj kończy się tak, że wracam do domu z kilkoma siatkami i pustym portfelem :)
OdpowiedzUsuń