13 czerwca 2014

Surówka z młodej kapusty

biała kapusta
Surówka z młodej kapusty
Uwielbiam kiedy stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców, trudno zdecydować się co wybrać kiedy wszystko takie pyszne. Może szparagi bo zaraz skończy się sezon, a może kalafiory, brokuły, groszek, bób, fasolkę? Dziś zdecydowałam się na  kapustę. Chrupiąca surówka z młodej kapusty z dodatkiem ostrego chrzanowego sosu świetnie pasuje do np. pieczonej ryby.

Składniki:
  • ¼ główki białej kapusty
  • 1 marchew
  • ½  pęczka zielonej pietruszki
  • biała część pora
  • 5 łyżek kukurydzy
Sos:
  • 1 łyżka domowego majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 – 4  łyżki chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Kapustę drobno poszatkować, pora pokroić w cienkie półplasterki, marchew zetrzeć na najmniejszych oczkach, natkę pietruszki posiekać. Przygotować sos mieszając ze sobą majonez, jogurt, chrzan i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie warzywa wymieszać w misce z sosem chrzanowym.


Smacznego:- ) 

Młoda kapusta do obiadu
Surówka z młodej kapusty
Lekka surówka z białej kapusty
Surówka z młodej kapusty

1 komentarz:

  1. Smakowita suróweczka. W obecnym sezonie mam podobny problem do Ciebie- nigdy nie wiem na co się zdecydować na rynku i zazwyczaj kończy się tak, że wracam do domu z kilkoma siatkami i pustym portfelem :)

    OdpowiedzUsuń