Uwielbiam taką pogodę! Mimo, że jest tak bardzo gorąco, słońce piecze niemiłosiernie, chwilami nawet jest dość duszno, ale przynajmniej wiem, że to lipiec, wakacje, po prostu lato:- ) Jednak w taką pogodę nie specjalnie lubię przesiadywać w gorącej kuchni, staram się więc podawać szybkie i proste dania. Może przyda Wam się przepis na zapiekane pomidory z kaszą jaglaną i bobem?
Składniki:
- 3 duże pomidory malinowe
- 3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki kiełków rzodkiewki*
- 100 g ugotowanego, obranego bobu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczkę świeżych listków tymianku
- 2 kulki sera mozzarella (lub mozzarella light)
- sól
- pieprz
- chili
Dodatkowo:
- odrobina oleju do wysmarowania formy
Piekarnik
rozgrzać do 180ºC.
Pomidory
sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Przekroić je na pół i łyżeczką delikatnie
wyjąć miąższ. Połowę miąższu posiekać i przełożyć do miski. Pomidory posolić i
ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Przygotować
farsz: w misce wymieszać połowę miąższu z pomidorów, kasze jaglaną, kiełki,
obrany bób, posiekaną natkę pietruszki, tymianek i pokrojona w kostkę jedną
kulkę mozzarelli. Doprawić do smaku solą pieprzem i chil.
Farsz
przełożyć do miseczek z pomidorów. Zapiekać 15 minut.
Drugą
mozzarellę pokroić na 6 plastrów, ułożyć na wierzchu pomidorów i zapiekać
kolejne 5 minut aż ser się rozpuści.
*możecie użyć innych ulubionych kiełków
Smacznego
:- )
Kaloryczność 1 porcji (1 pomidor) z serem light – 176 kcal
Białko – 18 g
Tłuszcz – 4 g
Węglowodany – 21 g
Błonnik – 4g
uwielbiam takie pomidorki, smacznie i zdrowo :) bardzo ładny ręcznik, mam taki sam :) i dziś robiłam z nim zdjęcia :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA kiedy dodajemy druga polowe miazszu z pomidorow?
OdpowiedzUsuńPomidorki, mięso, ryby to moje ulubione jedzenie. Szczególnie zjeść takie jedzenie na jachcie to tylko przyjemność. Bardzo dziękuję za przepis często czytam tego bloga.
OdpowiedzUsuń