Jagodzianki z kruszonką |
Zawsze miałam ochotę upiec jagodzianki, jednak moja nieufność do ciast drożdżowych odwlekała ten moment aż do dziś :- ) W końcu się odważyłam ku wielkiej radości domowników – pyszne miękkie, świeże, rozpływające się w ustach. Zamiast mąki pszennej użyłam pełnoziarnistej orkiszowej i ku mojej radości słodkie bułeczki wyrosły i smakowały wyśmienicie. Kropką nad „i” jest dodatek do nadzienia jagodowego kostek białej czekolady – cóż wiadomo, że czekolada uszlachetnia każdą potrawę. W sezonie jagodowym słodkie bułki z kruszonką to pozycja obowiązkowa:- )
Jak zrobić jagodzianki z kruszonką?
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej*
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki suszonych drożdży
- szczypta soli
- 2 żółtka
- ¾ szklanki mleka
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego
Mleko podgrzać do temperatury ok. 40ºC, w misce wymieszać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, drożdże, sól. Do letniego mleka dodać olej rzepakowy i żółtka wymieszać łyżeczką. Płyn wlać do suchych składników w misce i zagniatać ciasto przez ok. 3 – 4 minuty. Kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk przełożyć je do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę lub półtorej aż ciasto wyrośnie podwajając swoją objętość.
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
Wymieszać masło, mąką i oba cukry do utworzenia kruszonki.
Nadzienie jagodowe:
- ok. 1 ½ szklanki jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 12 - 14 kostek czekolady
Dodatkowo:
- 1 białko
- 2 łyżki mleka
Jagody umyć, dokładnie osuszyć po czym zasypać mąką ziemniaczaną i cukrem – delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść i podzielić na 6 – 7 części. Każdą części raz jeszcze lekko zagnieść, uformować płaski placek. Na środek każdego placka nałożyć po dwie łyżki jagód i 2 kostki białej czekolady. Skleić brzegi formując bułeczki.
Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i raz jeszcze odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut (bułki przykryć lnianą ściereczką).
Piekarnik rozgrzać do 170ºC z termoobiegiem lub 190ºC bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym białkiem z 2 łyżkami mleka, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarniki i piec 15-20 minut do zarumienienia.
*zamiast maki orkiszowej pełnoziarnistej można użyć białą mąkę pszenną, wówczas jagodzianki będą delikatniesze
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Bake and taste
Jagodzianki z kruszonką |
Jagodzianki z kruszonką |
Jagodzianki z kruszonką |
Uwielbiam jagodzianki! Wyglądają wspaniale! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
teenkitchen-blog.blogspot.com
Ile kruszonki i jagód - mniam!
OdpowiedzUsuńŚwietne te jagodzianki. *.*
OdpowiedzUsuńA korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
Po więcej informacji zapraszam na bloga:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
Pozdrawiam. : )
Nigdy nie pomyślałam o połączeniu białej czekolady z jagodami - koniecznie muszę to wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Cudownie wyglądają;))) Muszę w końcu wybrać się na jagody:)
OdpowiedzUsuńJagodzianki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń