26 sierpnia 2014

Dżem aroniowo - jabłkowy

Dżem aroniowo - jabłkowy
W zeszłym roku dostałam od mamy kilka słoiczków konfitury i soku z aronii. Krzak aronii pięknie rośnie w ogródku moich rodziców i co drugi rok obsypany jest obficie owocami.  Kwaśno – gorzki smak aronii najbardziej przypadł do gustu mojemu mężowi i specjalnie dla niego przygotowałam w tym roku dżem i konfiturę z tych czarnych jagód. Oprócz walorów smakowych aronia jest lekarstwem na szalejące wokół choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i dolegliwości oczu warto więc zaopatrzyć spiżarnię w domowe przetwory :- )
Składniki:
  • ½ kg aronii
  • 350 g cukru
  • ¼  l wody
  • 2 – 3 jabłka (ok. ½ kg)
  • sok z jednej cytryny

Z wody i cukru ugotować syrop, wrzucić do niego umytą i przebrana aronię. Gotować przez godzinę na wolnym ogniu. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na dużych oczkach – dodać do aronii. Obierki i gniazda nasienne zagotować osobno w ½ szklanki wody. Kiedy skórki się rozgotują (stają się świetnym źródłem naturalnych pektyn) przecedzić je i przetrzeć na sitku, po czym dodać do pozostałych owoców. Dodać sok z cytryny. Dżem gotować na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji (bardziej lub mniej gęstej). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoików. Przed zamknięciem brzegi i nakrętki przetrzeć spirytusem. Zakręcić i odstawić do góry nogami na kilkanaście minut.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Magazyn Kuchnia  


Dżem aroniowo - jabłkowy
Dżem aroniowo - jabłkowy


Dżem aroniowo - jabłkowy

5 komentarzy:

  1. Fajny przepis, do wykorzystania :)) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżemik piękny. Oj musi być pyszny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, świetny ten dżem! ; )
    Wygląda obłędnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiony :)
    Dodałam tylko znacznie mniej cukru (brązowego).
    Smakuje pysznie.

    OdpowiedzUsuń