Dżem aroniowo - jabłkowy |
W zeszłym roku dostałam od mamy kilka słoiczków konfitury i soku z aronii. Krzak aronii pięknie rośnie w ogródku moich rodziców i co drugi rok obsypany jest obficie owocami. Kwaśno – gorzki smak aronii najbardziej przypadł do gustu mojemu mężowi i specjalnie dla niego przygotowałam w tym roku dżem i konfiturę z tych czarnych jagód. Oprócz walorów smakowych aronia jest lekarstwem na szalejące wokół choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i dolegliwości oczu warto więc zaopatrzyć spiżarnię w domowe przetwory :- )
Składniki:
- ½ kg aronii
- 350 g cukru
- ¼ l wody
- 2 – 3 jabłka (ok. ½ kg)
- sok z jednej cytryny
Z wody i cukru ugotować syrop, wrzucić
do niego umytą i przebrana aronię. Gotować przez godzinę na wolnym ogniu.
Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na dużych
oczkach – dodać do aronii. Obierki i gniazda nasienne zagotować osobno w ½ szklanki
wody. Kiedy skórki się rozgotują (stają się świetnym źródłem naturalnych pektyn)
przecedzić je i przetrzeć na sitku, po czym dodać do pozostałych owoców. Dodać
sok z cytryny. Dżem gotować na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji
(bardziej lub mniej gęstej). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych
słoików. Przed zamknięciem brzegi i nakrętki przetrzeć spirytusem. Zakręcić i
odstawić do góry nogami na kilkanaście minut.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Magazyn Kuchnia
Dżem aroniowo - jabłkowy |
Dżem aroniowo - jabłkowy |
Dżem aroniowo - jabłkowy |
Fajny przepis, do wykorzystania :)) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDżemik piękny. Oj musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wow, świetny ten dżem! ; )
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! *.*
Zrobiony :)
OdpowiedzUsuńDodałam tylko znacznie mniej cukru (brązowego).
Smakuje pysznie.
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał :)
Usuń