Pasta z wędzonej makreli |
Lubicie pasty kanapkowe? Dla mnie to miłe urozmaicenie i dość często pojawiają się na śniadanie lub kolację jakieś mazidła. Najczęściej jest to pasta jajeczna, bo taką najbardziej lubi Junior, ale bywają też inne. Tym razem klasyczna, prosta pasta z wędzonej makreli dla miłośników ryb. Aby pasta była smaczna musi być spełniony tylko jeden warunek, trzeba zdobyć świeżą rybę :- )
Jak zrobić pastę z wędzonej makreli?
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka domowego majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 – 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka kaparów
- sól
- pieprz cytrynowy
Dodatkowo:
- szczypiorek
Makrelę
obrać ze skóry i wyjąć ości. Kawałki ryby bez ości przełożyć do miski, dodać
drobno pokrojoną cebulę, sok z cytryny, majonez, jogurt, chrzan, kapary, pieprz
cytrynowy. Całość delikatnie wymieszać. Niezbyt intensywnie, żeby nie powstała
papka. Jeśli to konieczne doprawić solą. Podawać na razowym pieczywie z drobno
posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:-
)
Pasta z wędzonej makreli |
Pasta z wędzonej makreli |
Pasta z wędzonej makreli |
Robiłam podobną :) Super sprawa!
OdpowiedzUsuńZaskakująco smaczna :) polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pasta smakowała :)
Usuń