20 sierpnia 2014

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli 
Lubicie pasty kanapkowe? Dla mnie to miłe urozmaicenie i dość często pojawiają się na śniadanie lub kolację jakieś mazidła. Najczęściej jest to pasta jajeczna, bo taką najbardziej lubi Junior, ale bywają też inne. Tym razem klasyczna, prosta pasta z wędzonej makreli dla miłośników ryb. Aby pasta była smaczna musi być spełniony tylko jeden warunek, trzeba zdobyć świeżą rybę :- )  

Jak zrobić pastę z wędzonej makreli? 

Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka domowego majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 – 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka kaparów
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Dodatkowo:
  • szczypiorek

Makrelę obrać ze skóry i wyjąć ości. Kawałki ryby bez ości przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, sok z cytryny, majonez, jogurt, chrzan, kapary, pieprz cytrynowy. Całość delikatnie wymieszać. Niezbyt intensywnie, żeby nie powstała papka. Jeśli to konieczne doprawić solą. Podawać na razowym pieczywie z drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:- )

Pasta z wędzonej makreli 
Pasta z wędzonej makreli 

Pasta z wędzonej makreli 

3 komentarze :