Tarta morelowa z chrupiącą kruszonką |
Cieszycie się, że kończą się wakacje? Nie za bardzo mi się to podoba;- ) W tym roku wyjątkowo szybko mijały dni, myślę że to przez tą cudowną pogodę. Tak ciepłego, suchego lata nie pamiętam :- ) Żal, że dni robią się co raz krótsze, poranki coraz zimniejsze, ech! jesień idzie nie ma na to rady… Będę tęsknić za latem! A na zakończenie wakacji, na osłodę nadchodzącej codzienności i obowiązków, podaję Wam przepis na słoneczną tartę morelową z chrupiącą kruszonką.
Jak zrobić tartę morelową z chrupiącą kruszonką?
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 – 4 łyżki zimnej wody
Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne
masło, jajko, cukier, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. ¾ cista schłodzić w
lodówce przez 30 minut. Z reszty ciasta przygotować kruszonkę. Ciasto
rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy około 22 cm. Spód
ponakłuwać widelcem i podpiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180ºC
przez około 15 minut.
Kruszonka:
¼ ciasta
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka brązowego cukru
Resztę ciasta rozkruszyć i wymieszać z
płatkami owsianymi, migdałami i cukrem. Schować do lodówki. Powinna powstać
sypka kruszonka
Masa serowa:
400 g waniliowego serka homogenizowanego
1 jajko
1 opakowanie budyniu waniliowego
5 – 6 moreli
Serek waniliowy wymieszać z jajkiem i proszkiem
budyniowym. Masę serową wylać na podpieczony spód. Morele przekroić na pół i
ułożyć ściśle na masie serowej. Ciasto posypać kruszonką. Tartę piec kolejne 30
– 35 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego:- )
Tarta morelowa z chrupiącą kruszonką |
Tarta morelowa z chrupiącą kruszonką |
Tarta morelowa z chrupiącą kruszonką |
Tarta z pewnością pyszna. Świetny pomysł na zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Widzę, że zdjęcia coraz bardziej profesjonalne! Gratuluję, smaka można sobie narobić!
OdpowiedzUsuńCudowna ta tarta, idealna na zakończenie wakacji :)
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku jakoś przegapiłam morele na rynku. Muszę szybko to nadrobić póki resztki moreli są dostępne. Tarta wyśmienita!
OdpowiedzUsuń