23 września 2014

Kostka kajmakowa

Kostka kajmakowa
Smaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej. Pyszny kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego. Ciasto przygotowane na imieniny mamy – z tego co wiem smakowało :- ) I choć przygotowałam całą dużą blachę, nie zmarnował się ani jeden kawałek. Kostka kajmakowa, obok kostki alpejskiej, cytrynka czy ciasta ananasowo-kokosowego, na pewno trafi na stałe do repertuaru ciast na wyjątkowe okazje :- ) 
Ciasto:
  • 4  jaja
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ⅓ szklanka oleju
  • 2 ⅓ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy inki lub kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka octu

Jajka ubić z cukrem na puszystą , gęstą masę. Dodać olej i nadal chwile miksować do połączenia składników. Mąkę przesiać z inką, kakao i sodą. Partiami (używając miksera pracującego na najniższych obrotach) wymieszać do masy jajecznej suche składniki i mleko. Na koniec dodać do ciasta ocet. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 27 x 39 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Po wystudzeniu ciasto nasączyć ok. 150 ml mocnej inki.

Masa kajmakowa:
  • 500 kremówki
  • 750 ml jogurtu greckiego
  • 500 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 ½  łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • gorzka czekolada
Śmietanę ubić na sztywną pianę. Kakao zaparzyć trzema łyżkami wrzątku. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody.
Jogurt zmiksować z cukrem. Kolejno dodawać kajmak, kakao oraz rozpuszczoną żelatynę. Za pomocą łopatki delikatnie wmieszać do masy ubita śmietanę. Masę wylać na nasączone ciasto, wyrównać i chłodzić w lodówce ok. 3 – 4 godziny.  
Przed podaniem ciasto ozdobić starta gorzką czekoladą.

Smacznego :- )

Źródło przepisu: My Men’s Kitchen 

Kostka kajmakowa
Kostka kajmakowa

21 komentarzy:

  1. Pyszna słodkość, aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie zaburczało Ci w brzuchu ;) Zapraszam do wypróbowania przepisu i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Cześć! Tak szukałam po internecie masy kajmakowej i trafiłam do Ciebie :)
    Masz przepyszny blog i pozwolę się tu trochę pokręcić :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa:) Rozgość się i zaglądaj do mnie kiedy tylko masz ochotę ;) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Wygląda niesamowicie. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i mam nadzieję, że zasmakuje Ci ta kostka :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. wygląda jak z cukierni a smakuje zapewne jak domowe. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciastko, ładnie wygląda:P
    PensjonatGaborek

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm.. Tak bardzo smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie się prezentuje! I to połączenie smaków jak najbardziej mi odpowiada, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda bosko, takie delikatne i słodziutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, wygląda smakowicie, takie słodziutkie, a jednocześnie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto po prostu bomba. Mam aparat ortodontyczny i to jedyna dopuszczalna forma karmelu :) Niebawem zrobię kostkę alpejską

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis wypróbowany. Masa kajmakowa rewelacyjna. Bardzo dobra. Biszkopt coś mi nie wyszedł. Twardy i gumowaty. Następnym razem zrobię po swojemu, ale masę jak najbardziej polecam. Jest PYSZNA!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ciasto można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  13. Placek palce lizać ���� wszyscy się nim zachwycali

    OdpowiedzUsuń