Kostka kajmakowa |
Smaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej. Pyszny kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego. Ciasto przygotowane na imieniny mamy – z tego co wiem smakowało :- ) I choć przygotowałam całą dużą blachę, nie zmarnował się ani jeden kawałek. Kostka kajmakowa, obok kostki alpejskiej, cytrynka czy ciasta ananasowo-kokosowego, na pewno trafi na stałe do repertuaru ciast na wyjątkowe okazje :- )
Ciasto:
- 4 jaja
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- ⅓ szklanka oleju
- 2 ⅓ szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy inki lub kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżka octu
Jajka ubić z cukrem na puszystą , gęstą
masę. Dodać olej i nadal chwile miksować do połączenia składników. Mąkę przesiać
z inką, kakao i sodą. Partiami (używając miksera pracującego na najniższych obrotach)
wymieszać do masy jajecznej suche składniki i mleko. Na koniec dodać do ciasta ocet.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 27 x 39 cm, wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut do tzw. „suchego
patyczka”.
Po wystudzeniu ciasto nasączyć ok. 150
ml mocnej inki.
Masa kajmakowa:
- 500 kremówki
- 750 ml jogurtu greckiego
- 500 g masy kajmakowej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 3 ½ łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- gorzka czekolada
Śmietanę ubić na sztywną pianę. Kakao
zaparzyć trzema łyżkami wrzątku. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody.
Jogurt zmiksować z cukrem. Kolejno dodawać
kajmak, kakao oraz rozpuszczoną żelatynę. Za pomocą łopatki delikatnie wmieszać
do masy ubita śmietanę. Masę wylać na nasączone ciasto, wyrównać i chłodzić w
lodówce ok. 3 – 4 godziny.
Przed podaniem ciasto ozdobić starta
gorzką czekoladą.
Smacznego :- )
Źródło przepisu: My Men’s Kitchen
Kostka kajmakowa |
Kostka kajmakowa |
Wyglada bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie :)
UsuńDzień dobry czy ciasto można zamrozić?
UsuńPyszna słodkość, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńPewnie zaburczało Ci w brzuchu ;) Zapraszam do wypróbowania przepisu i pozdrawiam :)
UsuńCudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńCześć! Tak szukałam po internecie masy kajmakowej i trafiłam do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńMasz przepyszny blog i pozwolę się tu trochę pokręcić :)
pozdrawiam!
Bardzo dziękuję za miłe słowa:) Rozgość się i zaglądaj do mnie kiedy tylko masz ochotę ;) Pozdrawiam
UsuńWygląda niesamowicie. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i mam nadzieję, że zasmakuje Ci ta kostka :) Pozdrawiam
Usuńwygląda jak z cukierni a smakuje zapewne jak domowe. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńŚwietne ciastko, ładnie wygląda:P
OdpowiedzUsuńPensjonatGaborek
Mmmmm.. Tak bardzo smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje! I to połączenie smaków jak najbardziej mi odpowiada, mmm... :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko, takie delikatne i słodziutkie :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie, takie słodziutkie, a jednocześnie delikatne :)
OdpowiedzUsuńCiasto po prostu bomba. Mam aparat ortodontyczny i to jedyna dopuszczalna forma karmelu :) Niebawem zrobię kostkę alpejską
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany. Masa kajmakowa rewelacyjna. Bardzo dobra. Biszkopt coś mi nie wyszedł. Twardy i gumowaty. Następnym razem zrobię po swojemu, ale masę jak najbardziej polecam. Jest PYSZNA!
OdpowiedzUsuńCzy ciasto można zamrozić?
OdpowiedzUsuńPlacek palce lizać ���� wszyscy się nim zachwycali
OdpowiedzUsuń