Torcik malinowy z niespodzianką |
Wiem, że już jesień, że pora na ciasta dyniowe, śliwkowe, gruszkowe albo jabłkowe. Wciąż jednak można kupić maliny i nie mogę się im oprzeć:- ) Torcik jest lekki, delikatny, niezbyt słodki i pysznie malinowy. W dodatku kryje w sobie tajemnicza niespodziankę, słodką piankę, wspomnienie dzieciństwa. Ciasto wygląda ślicznie, a po rozkrojeniu prezentuje się wyjątkowo efektownie. Torcik upiekłam z okazji przemiłego rodzinnego spotkania z moją wyjątkową siostrą :- ) Oj, długo będę pamiętać tę wizytę! A ilekroć będę piekła malinowy torcik myślami będę bardzo blisko mojej siorki.
Biszkopt:
- 2 jaja
- 60 g mąki
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo
dodawać cukier i cukier z wanilią. Kiedy
piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka,
wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę w dwóch porcjach. Mąkę wmieszać
bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o
średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem.
Piec w piekarniku 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z
piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.
Krem
malinowy:
- 1 galaretka malinowa
- 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g (1 opakowanie) malin
- 1 opakowanie ciepłych lodów
Galaretkę rozpuścić w szklance
ok. 200 ml gorącej wody i ostudzić.
Kremówkę ubić na pianę. Serek mascarpone chwilę ubijać a potem wlać zimną
galaretkę – dobrze wymieszać. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Masę
podzielić na dwie części. Do jednej dodać maliny i zmiksować.
Od ciepłych lodów odczepić
spodnia część – wafelki. Na wystudzonym biszkopcie ułożyć w równych odstępach ciepłe lody. Na biszkopt wylać
masę z malinami – wyrównać. Na wierzch wyłożyć drugą masę bez owoców. Ciasto chłodzić
w lodówce ok. 2 godzin.
Polewa
z białej czekolady:
- 75 g białej czekolady
- ½ łyżeczki żelatyny
- 75 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- kolorowa posypka
- kilka malin do dekoracji
Przygotować
polewę z białej czekolady. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody i chwile
odczekać aż napęcznieje. Śmietanę podgrzać (ale nie gotować). Kiedy będzie ciepła
wrzucić żelatynę – wymieszać. Dodać posiekaną drobno białą czekoladę. Mieszać do
rozpuszczenia czekolady. Polewą ozdobić ciasto. Tort posypać kolorowymi
cukiereczkami i malinami.
Smacznego:-
)
Torcik malinowy z niespodzianką |
Torcik malinowy z niespodzianką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz