2 października 2014

Torcik malinowy z niespodzianką

Tort malinowy na biszkopcie, z malinami i śmietanowym kremem
Torcik malinowy z niespodzianką
Wiem, że już jesień, że pora na ciasta dyniowe, śliwkowe, gruszkowe albo jabłkowe. Wciąż jednak można kupić maliny i nie mogę się im oprzeć:- ) Torcik jest lekki, delikatny, niezbyt słodki i pysznie malinowy. W dodatku kryje w sobie tajemnicza niespodziankę, słodką piankę, wspomnienie dzieciństwa. Ciasto wygląda ślicznie, a po rozkrojeniu prezentuje się wyjątkowo efektownie. Torcik upiekłam z okazji przemiłego rodzinnego spotkania z moją wyjątkową siostrą :- ) Oj, długo będę pamiętać tę wizytę!  A ilekroć będę piekła malinowy torcik myślami będę bardzo blisko mojej siorki.
Biszkopt:
  • 2 jaja
  • 60 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier z wanilią.  Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę w dwóch porcjach. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.

Krem malinowy:
  • 1 galaretka malinowa
  • 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g (1 opakowanie) malin
  • 1 opakowanie ciepłych lodów

Galaretkę rozpuścić w szklance ok. 200 ml gorącej wody i  ostudzić. Kremówkę ubić na pianę. Serek mascarpone chwilę ubijać a potem wlać zimną galaretkę – dobrze wymieszać. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać maliny i zmiksować.

Od ciepłych lodów odczepić spodnia część – wafelki. Na wystudzonym biszkopcie ułożyć  w równych odstępach ciepłe lody. Na biszkopt wylać masę z malinami – wyrównać. Na wierzch wyłożyć drugą masę bez owoców. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

Polewa z białej czekolady:
  • 75 g białej czekolady
  • ½ łyżeczki żelatyny
  • 75 ml śmietany 30%

Dodatkowo:
  • kolorowa posypka
  • kilka malin do dekoracji

Przygotować polewę z białej czekolady. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody i chwile odczekać aż napęcznieje. Śmietanę podgrzać (ale nie gotować). Kiedy będzie ciepła wrzucić żelatynę – wymieszać. Dodać posiekaną drobno białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Polewą ozdobić ciasto. Tort posypać kolorowymi cukiereczkami i malinami.

Smacznego:- )

Tort śmietanowo - malinowy na biszkopcie z ciepłymi lodami
Torcik malinowy z niespodzianką
Ciasto biszkoptowe z krermem malinowo śmietanowym
Torcik malinowy z niespodzianką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz