Sałatka ze szpinaku, żółtego buraka i gruszek |
Fantastyczna lekka sałatka, idealna na lunch albo kolację. Soczyste słodkie gruszki, chrupiące orzechy włoskie, słoneczne żółte buraki i balsamiczny dressing – pyszny zestaw. To obecnie nasza ulubiona sałatka:- ) Jeśli szukacie innych przepisów na wykorzystanie żółtych buraków polecam zupę-krem i surówkę z marchewką.
Składniki:
- 1 duża garść szpinaku
- ½ gruszki
- 1 mały lub ½ dużego żółtego buraka
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonych żurawin
- ½ małej czerwonej cebuli
- 1 łyżka soku z cytryny
Dressing:
- 3 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- ¼ łyżeczki soli
Szpinak
umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Gruszkę i cebulę obrać, podzielić
na ćwiartki i pokroić w cienkie plasterki – gruszkę skropić sokiem z cytryny.
Orzechy przesiekać i uprażyć na suchej patelni. Żórawinę pokroić na połówki.
Przygotować
dressing : wymieszać dokładnie olej, ocet balsamiczny, syrop klonowy, sól i
czosnek przeciśnięty przez praskę.
Warzywa
i owoce wymieszać razem w misce i przed podaniem polać dressingiem.
Smacznego:-
)
Sałatka ze szpinaku, żółtego buraka i gruszek |
Sałatka ze szpinaku, żółtego buraka i gruszek |
Jestem pod wrażeniem, ze na tyle potraw starczyło słonecznych buraczkow a ta sałatka wyglada i na pewno smakuje suuuper!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo:) Buraków było sporo więc powstało kilka pyszności;) Chętnie kupię jeszcze jedna porcję tych żółtych cudów :) A sałatkę z gruszkami polecam bo smakuje wyśmienicie :)
Usuń