Chleb orkiszowy |
Najlepszy chleb jaki upiekłam :- ) Chleb jest prosty do przygotowania, za to smak wyjątkowy. Co prawda jest pieczony na drożdżach, a nie na zakwasie, ale za to nadaje się idealnie dla osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z domowymi chlebami. Chleb jest ładnie wyrośnięty, puszysty, wilgotny i jak na chleb drożdżowy bardzo długo zachowuje świeżość. Świeżością bym jednak się nie martwiła bo chleb jest tak pyszny, że na pewno zniknie zanim stanie się czerstwy. Chleb upieczony jest w 100% z razowej mąki orkiszowej, dodałam do niego także zgodnie z przepisem sporą ilość siemienia lnianego i sezamu, ale możecie użyć swoich ulubionych dodatków: mieszankę słonecznika, dyni, orzechów.
Składniki
na zaczyn:
- 2 g świeżych drożdży
- 150 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 170 g wody
Około
12 godzin przed pieczeniem chleba (najlepiej wieczorem dnia poprzedniego),
wymieszać dokładnie wszystkie składniki na zaczyn. Zaczyn przykryć ściereczką i
pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.
Składniki
na ciasto chlebowe:
- 15 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki letniej wody
- 450 g maki orkiszowej
- cały zaczyn
- 350 g letniej wody
- 1 łyżka soli
- 50 g złotego lub czarnego siemienia lnianego (plus 1 łyżka do posypania chleba)
- 50 g sezamu (plus 1 łyżka do posypania chleba)
W
miseczce rozpuścić drożdże z cukrem i 2 łyżkami letniej wody.
W
dużej misce wymieszać mąkę orkiszową z solą i ziarnami. Dodać rozpuszczone
drożdże, cały zaczyn i letnią wodę. Najlepiej drewniana łyżką wyrobić
ciasto, jest ono kleiste i wilgotne.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i szczelnie owinąć folia
spożywczą, pozostawić w ciepłym miejscu przez około godzinę (ciasto powinno
podwoić swoja objętość).
Formę
(keksówkę) o wymiarach 35x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko oprószyć
mąką. Ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do formy, wierzch posypać
ziarenkami. Chleb przykryć folią spożywczą i po raz kolejny pozostawić do
wyrośnięcia tym razem na 15 – 20 minut. Kiedy ciasto wyrasta rozgrzać piekarnik
do temperatury 220ºC grzałka w ustawieniu „góra-dół”.
Wyrośnięty
chleb delikatnie przełożyć do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 220ºC.
Po
tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 40 – 50 minut.
Najlepiej 10 minut przed końcem pieczenia chleb wyjąc z formy i dopiec na
kratce, bez formy.
Smacznego:-
)
Kaloryczność 1 kromki ( 40g) - 105 kcal
Białko - 3,8g
Tłuszcz - 2,3g
Węglowodany - 18,2g
Błonnik - 1g
Źródło przepisu: Przepis na chleb
Chleb orkiszowy |
Chleb orkiszowy |
Świetny, Taki domowy chleb jest najlepszy :) u mnie w domu najbardziej lubią chleb ze skartelizowaną cebulką:)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńchyba musze spróbowac:)
OdpowiedzUsuńDo sprawdzenia :)
OdpowiedzUsuńO ! Właśnie przymierzałam się do zrobienia pierwszego chleba własnej roboty i widzę, że znalazłam odpowiedni przepis :)
OdpowiedzUsuń