4 grudnia 2014

Chleb orkiszowy

chleb na drożdżach
Chleb orkiszowy
Najlepszy chleb jaki upiekłam :- ) Chleb jest prosty do przygotowania, za to smak wyjątkowy. Co prawda jest pieczony na drożdżach, a nie na zakwasie, ale za to nadaje się idealnie dla osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z domowymi chlebami. Chleb jest ładnie wyrośnięty, puszysty, wilgotny i jak na chleb drożdżowy bardzo długo zachowuje świeżość. Świeżością bym jednak się nie martwiła bo chleb jest tak pyszny, że na pewno zniknie zanim  stanie się czerstwy. Chleb upieczony jest w 100% z razowej mąki orkiszowej, dodałam do niego także zgodnie z przepisem sporą ilość siemienia lnianego i sezamu, ale możecie użyć swoich ulubionych dodatków: mieszankę słonecznika, dyni, orzechów.

Składniki na zaczyn:
  • 2 g świeżych drożdży
  • 150 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 170 g wody

Około 12 godzin przed pieczeniem chleba (najlepiej wieczorem dnia poprzedniego), wymieszać dokładnie wszystkie składniki na zaczyn. Zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.

Składniki na ciasto chlebowe:
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki letniej wody
  • 450 g maki orkiszowej
  • cały zaczyn
  • 350 g letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 50 g złotego lub czarnego siemienia lnianego (plus 1 łyżka do posypania chleba)
  • 50 g sezamu (plus 1 łyżka do posypania chleba)

W miseczce rozpuścić drożdże z cukrem i 2 łyżkami letniej wody.
W dużej misce wymieszać mąkę orkiszową z solą i ziarnami. Dodać rozpuszczone drożdże, cały zaczyn i letnią wodę. Najlepiej drewniana łyżką wyrobić ciasto,  jest ono kleiste i wilgotne. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i szczelnie owinąć folia spożywczą, pozostawić w ciepłym miejscu przez około godzinę (ciasto powinno podwoić swoja objętość).
Formę (keksówkę) o wymiarach 35x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko oprószyć mąką. Ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do formy, wierzch posypać ziarenkami. Chleb przykryć folią spożywczą i po raz kolejny pozostawić do wyrośnięcia tym razem na 15 – 20 minut. Kiedy ciasto wyrasta rozgrzać piekarnik do temperatury 220ºC grzałka w ustawieniu „góra-dół”.
Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 220ºC.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 40 – 50 minut. Najlepiej 10 minut przed końcem pieczenia chleb wyjąc z formy i dopiec na kratce, bez formy.

Smacznego:- )


Kaloryczność 1 kromki ( 40g)  - 105 kcal
Białko - 3,8g
Tłuszcz - 2,3g
Węglowodany - 18,2g
Błonnik - 1g

Źródło przepisu: Przepis na chleb  

chleb na drozdżach
Chleb orkiszowy
chleb na drozdżach
Chleb orkiszowy

5 komentarzy:

  1. Świetny, Taki domowy chleb jest najlepszy :) u mnie w domu najbardziej lubią chleb ze skartelizowaną cebulką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. O ! Właśnie przymierzałam się do zrobienia pierwszego chleba własnej roboty i widzę, że znalazłam odpowiedni przepis :)

    OdpowiedzUsuń