28 listopada 2014

Naleśniki gryczane (bezglutenowe)

Naleśniki gryczane (bezglutenowe)
Nie wiem jak to się dzieje , ale ciągle daję się namówić na pieczenie naleśników. Wystarczy, że Junior zrobi maślane oczy, powie „Mamo, plissss…”, jeszcze doda, że robię najlepsze naleśniki na świecie…  i cóż wyjmuję patelnię  i piekę. Tym razem fantastyczne naleśniki z mąki gryczanej. Piecze się je bardzo łatwo, smakują dobrze nawet na drugi dzień. Można je zjeść ze słodkimi dżemami albo kremem czekoladowym, ale przyznam, że mi najbardziej smakowały z wytrawnymi dodatkami.

Jak zrobić naleśniki gryczane z wytrawnym nadzieniem? 

Składniki (16 sztuk):
  • 600 g mąki gryczanej
  • 5 jaj
  • 600 g mleka
  • 100 g wody mineralnej gazowanej
  • 40 g oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Mikserem wymieszać mleko, jaja, cukier i sól. Stopniowo dodawać mąkę gryczaną cały czas miksując masę. Na koniec dolać wodę, ponownie całość wymieszać na płynne, gładkie ciasto, odstawić je na około pół godziny.
Patelnię dobrze rozgrzać, lekko zwilżyć olejem (np. pędzelkiem) i smażyć naleśniki. Przewracać na drugą stronę, dopiero gdy wierzchnia warstwa będzie już ścięta.
Naleśniki podawać na słodko lub na wytrawnie z ulubionymi dodatkami. Tym razem serwowałam je z kremowym twarożkiem, rukolą,  szynką drobiową, suszonymi pomidorami i kaparami.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Chilli Bite

Naleśniki gryczane (bezglutenowe)
Naleśniki gryczane (bezglutenowe)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz