Naleśniki gryczane (bezglutenowe) |
Nie wiem jak to się dzieje , ale ciągle daję się namówić na pieczenie naleśników. Wystarczy, że Junior zrobi maślane oczy, powie „Mamo, plissss…”, jeszcze doda, że robię najlepsze naleśniki na świecie… i cóż wyjmuję patelnię i piekę. Tym razem fantastyczne naleśniki z mąki gryczanej. Piecze się je bardzo łatwo, smakują dobrze nawet na drugi dzień. Można je zjeść ze słodkimi dżemami albo kremem czekoladowym, ale przyznam, że mi najbardziej smakowały z wytrawnymi dodatkami.
Jak zrobić naleśniki gryczane z wytrawnym nadzieniem?
Składniki
(16 sztuk):
- 600 g mąki gryczanej
- 5 jaj
- 600 g mleka
- 100 g wody mineralnej gazowanej
- 40 g oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka soli
Mikserem
wymieszać mleko, jaja, cukier i sól. Stopniowo dodawać mąkę gryczaną cały czas miksując
masę. Na koniec dolać wodę, ponownie całość wymieszać na płynne, gładkie
ciasto, odstawić je na około pół godziny.
Patelnię
dobrze rozgrzać, lekko zwilżyć olejem (np. pędzelkiem) i smażyć naleśniki.
Przewracać na drugą stronę, dopiero gdy wierzchnia warstwa będzie już ścięta.
Naleśniki
podawać na słodko lub na wytrawnie z ulubionymi dodatkami. Tym razem serwowałam
je z kremowym twarożkiem, rukolą, szynką
drobiową, suszonymi pomidorami i kaparami.
Smacznego:-
)
Źródło przepisu: Chilli Bite
Naleśniki gryczane (bezglutenowe) |
Naleśniki gryczane (bezglutenowe) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz