14 grudnia 2014

Kapuśniaczki do barszczu

paszteciki z kapustą z grzybami
Kapuśniaczki do barszczu
Lubicie kapuśniaczki?  Kolejny przepis, który może Wam się przydać przed nadchodzącymi świętami – paszteciki idealne jako dodatek do barszczu. Puszyste drożdżowe bułeczki z nadzieniem z pikantnej kiszonej kapusty z grzybami. Paszteciki oczywiście najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale  można je w prosty sposób podgrzać na patelni, w piekarniku albo w tosterze. Przyznam, że nam smakują w każdej postaci :- )

Farsz z kiszonej kapusty:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta mielonego kminku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Grzyby zalać gorącą wodą, zostawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać pod bieżącą wodą, drobno posiekać. Kapustę zalać wywarem grzybowym (jeśli jest go za mało dolać czystej wody), dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w  drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, grzyby drobno posiekać. Na patelni rozgrzewamy masło, zeszklić cebulę dodać marchew i grzyby, dusić do miękkości warzyw. Całość dodać do miękkiej kapusty i chwile razem gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem (powinna być dość pikantna i aromatyczna). Jeśli kapusta ma dużo wody odcedzić ją, wyjmując przy okazji ziele angielskie i liście laurowe. Kapustę wystudzić.

Składniki na ciasto (30 – 40 sztuk):
  • 500  g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 250 g mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 60 g masła

Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania pasztecików
  • czarnuszka, siemię lniane, kminek

Mleko podgrzać tak aby było lekko ciepłe. W mleku  rozpuścić drożdże i wymieszać z cukrem i łyżką mąki – odstawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać zaczyn, jajka i wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać roztopione masło, wyrabiać aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do oprószonej mąka miski, przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godziny).

Połowę ciasta  rozwałkować na prostokąt  o grubości około ½ cm (lub grubsze jeśli wolicie większe paszteciki). Wzdłuż  brzegu rozłożyć część farszu z kapusty kiszonej i delikatnie  zwinąć rulon  – odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały rulon pokroić ukośnie na 3 – 4 cm kawałki. Ponownie układać farsz na brzegu ciasta, zwijać  w rulon i odciąć. Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Posmarować jajkiem rozkłóconym z 2 łyżkami wody. Kapuśniaczki posypać wg uznania czarnuszką, siemieniem lnianym lub kminkiem i pozostawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 15 – 20 minut w zależności od wielkości i pożądanego stopnia zarumienienia. Kapuśniaczki podawać jako dodatek do barszczu.

Smacznego:- )

paszteciki z kapustą z grzybami
Kapuśniaczki do barszczu
paszteciki z kapustą i grzybami
Kapuśniaczki do barszczu
Paszteciki z kapustą z grzaybami
Kapuśniaczki do barszczu

2 komentarze: