Kapuśniaczki do barszczu |
Lubicie kapuśniaczki? Kolejny przepis, który może Wam się przydać przed nadchodzącymi świętami – paszteciki idealne jako dodatek do barszczu. Puszyste drożdżowe bułeczki z nadzieniem z pikantnej kiszonej kapusty z grzybami. Paszteciki oczywiście najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je w prosty sposób podgrzać na patelni, w piekarniku albo w tosterze. Przyznam, że nam smakują w każdej postaci :- )
Farsz
z kiszonej kapusty:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 marchew
- 2 cebule
- 2 garści suszonych grzybów
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta mielonego kminku
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Grzyby
zalać gorącą wodą, zostawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować w tej samej
wodzie do miękkości. Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać pod bieżącą
wodą, drobno posiekać. Kapustę zalać wywarem grzybowym (jeśli jest go za mało dolać czystej wody), dodać liść laurowy,
ziele angielskie i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce o
dużych oczkach, grzyby drobno posiekać. Na patelni rozgrzewamy masło, zeszklić
cebulę dodać marchew i grzyby, dusić do miękkości warzyw. Całość dodać do miękkiej
kapusty i chwile razem gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem
(powinna być dość pikantna i aromatyczna). Jeśli kapusta ma dużo wody odcedzić
ją, wyjmując przy okazji ziele angielskie i liście laurowe. Kapustę wystudzić.
Składniki
na ciasto (30 – 40 sztuk):
- 500 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 250 g mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 jaja
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 60 g masła
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania pasztecików
- czarnuszka, siemię lniane, kminek
Mleko
podgrzać tak aby było lekko ciepłe. W mleku
rozpuścić drożdże i wymieszać z cukrem i łyżką mąki – odstawić do
wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę
przesiać i wymieszać z solą, dodać zaczyn, jajka i wyrobić ciasto. Stopniowo
dodawać roztopione masło, wyrabiać aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto
przełożyć do oprószonej mąka miski, przykryć lniana ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godziny).
Połowę
ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości około ½ cm (lub grubsze jeśli
wolicie większe paszteciki). Wzdłuż
brzegu rozłożyć część farszu z kapusty kiszonej i delikatnie zwinąć rulon
– odciąć resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały rulon pokroić ukośnie na
3 – 4 cm kawałki. Ponownie układać farsz na brzegu ciasta, zwijać w rulon i odciąć. Paszteciki układać na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Posmarować jajkiem rozkłóconym z 2
łyżkami wody. Kapuśniaczki posypać wg uznania czarnuszką, siemieniem lnianym
lub kminkiem i pozostawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku
rozgrzanym do 180ºC przez około 15 – 20 minut w zależności od wielkości i
pożądanego stopnia zarumienienia. Kapuśniaczki podawać jako dodatek do barszczu.
Smacznego:- )
Kapuśniaczki do barszczu |
Kapuśniaczki do barszczu |
Kapuśniaczki do barszczu |
Kto wie, może się skuszę :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Polecam! Zawsze robię na Wigilię.
OdpowiedzUsuń