Jeśli jadacie śniadania (do czego gorąco namawiam), może przyda Wam się przepis na pożywnego omleta ze szpinakiem. Do omleta dodałam płatki owsiane, które świetnie zastępują tradycyjne pieczywo. Jeśli upieczecie go bez dodatku tłuszczu na teflonowej patelni, będzie nie tylko pożywny ale i wyjątkowo dietetyczny:-)
Składniki:
2
jajka,
50
g świeżego szpinaku*
40
g płatków owsianych
2
– 3 łyżki mleka
1
ząbek czosnku
gałka
muszkatołowa
sól
pieprz
Jajka
zmiksować z płatkami owsianymi i
mlekiem. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak przesmażyć z czosnkiem i łyżką wody na patelni - tak aby zwiędły liście. Na szpinak wylać masę jajeczną. Omlet
smażyć na pletni teflonowej, kiedy jajka lekko się zetną przewrócić na druga stronę
i jeszcze chwilę smażyć . Podawać z pomidorkami koktajlowymi lub np. z sosem
jogurtowo – pietruszkowym.
Smacznego
:- )
Źródło przepisu: Agnieszka Tomaszewska
Wartość
odżywcza porcji ok.: 380 kcal
Białko:
22g
Tłuszcz:
20g
Węglowodany:
31,78 g
W
tym błonnik: 4,10g
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDo takiego śniadanie nie trzeba mnie namawiać, kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńW takim razie mam nadzieję, ze zasmakuje :)
UsuńPyszna propozycja!
OdpowiedzUsuń