Szynka dojrzewająca |
Bardzo smakował mi schab z pończochy, który robiłam już jakiś czas temu. Tym razem eksperymentowałam z szynką i kolejny raz wyszła z tego smaczna domowa wędlina. Użyłam gotowej mieszanki ziół, które dostałam w pakiecie z szynkowarem. Sekret Dziadka Feliksa nie zawiera ani soli ani glutaminianu , jest dobrze skomponowaną miksturą przypraw które lubię. Jeśli nie macie gotowej przyprawy użyjcie swoich ulubionych dodatków.
Składniki:
- 1 – 1 ½ kg świeżej szynki
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki soli najlepiej niejodowanej
- ½ łyżki soli peklowej
- 4 – 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki ziół Sekret Dziadka Feliksa (mieszanka jałowca, kolendry, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku, cząbru, rozmarynu, tymianku)*
Dodatkowo:
- pończocha lub siatka wędliniarska
Mięso opłukać i
dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do
naczynia (np.: żaroodpornego) i odstawić do lodówki na 36 godzin.
Po tym czasie
mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem. Mięso obtoczyć w mieszance obu
soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu i odstawić na kolejne 36 godzin.
Leżakowanie szynki
w cukrze i soli wyciąga z mięsa bardzo dużo płynu, który należy wylać.
Mięso dokładnie
opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (najpierw rozgniecionymi
ząbkami czosnku, i mieszanką ziół. Kolejny raz włożyć mięso do lodówki na 36
godzin.
Szynkę przełożyć
do pończochy i powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu, suszyć 4 doby. Podsuszona
wędlina jest gotowa do jedzenia, aby jednak zyskała na smaku i dojrzała warto na
tydzień lub dwa zawinąć ją w papier i przechowywać na dolnej półce lodówki.
Wędlinę podawać
pokrojoną w cieniutkie plasterki.
*można użyć
dowolnej mieszanki ulubionych ziół
Smacznego:- )
Szynka dojrzewająca |
Szynka dojrzewająca |
Szynka dojrzewająca |
apetyczna! bede musiala przygotowac mojemu smakoszowi:)uwielbiamy włoską parmenską prosciutto di Parma jestem pewna ze polska wersja tez zasmakuje:)
OdpowiedzUsuńCzy po 4 dobach w ciepłym miejscu biały nalot jest prawidłowym zjawiskiem?
OdpowiedzUsuńJeśli pojawił się nalot z soli to wszystko ok. Natomiast jeśli jest to pleśń, albo wędlina ma niepokojący zapach, to coś poszło nie tak i niestety trzeba wyrzucić mięso. Pozdrawiam :)
UsuńRewelacja........ja również tak samo jak Ty po schabie zrobiłem szynkę......niebo w gębie. Niech się chowa ta sklepowa za 45zł/kg !!!!!!!! moja 12zł/kg różnica kolosalna a ile przy tym satysfakcji z zrobienia takiego smakołyku. Moim zdaniem cały pic polega na doborze przypraw. Tym razem dodałem jeszcze czosnek niedżwiedzi,jałowiec i pieprz zielony rozgnieciony w możdzierzu. Wyroby dojrzewające w moim wykonaniu na stałe zagościły na moim i córce stole.........dzięki za bardzo prosty przepis.....pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSchabik jest przepyszny ,tylko z kilograma mięsa robi się pół wędliny albo jeszcze mniej.:-)
UsuńDziękuję za miły komentarz :) Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu - nie ma to jak domowa wędlina. A szynka dojrzewająca to jedna z moich ulubionych :) Pozdrawiam serdecznie
Usuńpyszny schabik palce lizać i bez chemii , polecam najwytrawniejszym smakoszom
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i pozdrawiam :)
UsuńKiedy nacieramy mięso cukrem i solą, to podczas trzymania go w lodówce ma być ono przykryte, czy leżeć sobie bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńTak, mięso należy przykryć. Pozdrawiam :)
UsuńA gdzie najlepiej suszyć
Ja już całkiem poszłam na łatwiznę i po dwa dni trzymałam w lodówce z cukrem, potem solą, na koniec z przyprawami ( takie, jakie lubię) - owijałam w folię spożywczą, bo taki przepis koleżanka mi podała. 4 dni wisiała przy kaloryferze w lnianej ściereczce i właśnie do lodówki na leżakowanie wkładam. Pachnie obłędnie.
OdpowiedzUsuńTakie szybkie pytanie. Z mojej szynki bardzo dużo wody cukier wyciągnął już w 12h. Czy mam na tym etapie wylać wodę i ponownie przykryć i do lodówki? Na chłopski rozum, to jak ta szynka leży w tej wodzie to chyba szybciej zacznie się psuć.
OdpowiedzUsuńWitam. Chciałbym zapytać co mogłem zrobić nie tak. Trzymałem się przepisu, czasu i wszelkich wskazówek a jednak szynka wyszła bardzooooo słona, nawet krojąc bardzo cienkie plastry jest praktycznie nie zjadliwa..... :(
OdpowiedzUsuńJest szansa że po leżakowaniu w lodówce w papierze zmieni się coś?
Pozdrawiam serdecznie.. Roberto
Albo robiłeś mały (cienki) kawałek szynki i przeszedł solą za mocno, albo w ostatnim etapie posypałeś niepotrzebnie solą razem z przyprawami.... czasem są mieszanki ziół ale w składzie jest również sól.
Usuńszyneczka już odleżała swoje w lodówce :) czas na suszenie i chciałam zapytać czy zamiast do pończochy(podkolanówki)mogę ją wsadzić do siatki wędliniarskiej?
OdpowiedzUsuńjuż mam odpowiedz w przepisie :) przepraszam nie doczytałam :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że szynka będzie smakować :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziendobry ale pani czy pan bo neczytalem dokładnie nie napisała że ta szynka powinna być w miejscu przewiewne nie w niższej temp.nisz 14 stp.C i nie wyższej nisz 20 stp.C tak samo jak palcuwka kiełbasa poduszka dojrzewają
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńprzepraszam co to za forum, miałem zrobić kaszanke
OdpowiedzUsuńSól peklowa jest zbędna w tym przepisie a nawet niepożądana za rakotworcze właściwości. Sól peklowa może być przyczyną raka żołądka, jelit, wątroby,trzustki. Zamiast soli peklowej należy użyć najlepiej soli morskiej.
OdpowiedzUsuń