25 lutego 2015

Koktajl zielone jabłuszko

Chyba większość z nas tęskni już za wiosną:- ) W tym roku zima jest wyjątkowo łagodna i nie daje się mocno we znaki, jednak z utęsknieniem czekam na ciepłe, długie i słoneczne dni. Z tej tęsknoty co raz częściej mam ochotę na pożywne koktajle, które świetnie spisują się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. W tym roku dodaję do nich sproszkowany młody jęczmień, który cieszy się ostatnio sporą popularnością. Pewnie chcielibyście wiedzieć jak smakuje? Cóż wymieszany z wodą jest trudny do przełknięcia, ale jako dodatek do soków lub smoothies nie jest najgorszy ;-)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 duże jabłko
  • 330 ml świeżego soku jabłkowego
  • 2 garści jarmużu
  • ½ awokado
  • 1 - 2 łyżeczki młodego jęczmienia*
  • ewentualnie miód do smaku

Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne, awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i oddzielić od skorki, jarmuż przebrać, usunąć twarde części. Zmiksować owoce i warzywa z sokiem jabłkowym i młodym jęczmieniem.

*smak młodego jest specyficzny, nie każdy go lubi; jeśli za nim nie przepadacie dodajcie mniejsza ilość lub pomińcie.

Smacznego :- )


Kaloryczność  koktajlu:
1 porcja - 176 kcal
Białko - 2,5 g
Tłuszcz - 5,5 g 
Węglowodany - 32,5 g
Błonnik - 4,5 g

 


13 komentarzy:

  1. Piękny kolor :)
    Ciekawy przepis z jarmużem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie :) Ostatnio bardzo polubiłam jarmuż :)

      Usuń
  2. Robię bardzo podobny. Czasami zamiast soku jabłkowego dodaję całą pomarańczę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny pomysł z pomarańczą, chętnie wypróbuję :)

      Usuń
  3. Ja tez mam teraz wciąż ochotę na takie rzeczy, sama dziś wyciskałem sok z 2 kg jablek😄

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm,uwielbiam takie zielone koktajle

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi ochoty na taki koktajl, biegnę po jarmuż :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie :)Bardzo lubię takie zdrowe zielone koktajle

    OdpowiedzUsuń