Czarna rzepa ma ostry smak i mocny zapach, ale świetnie nadaje się na surówki i jako dodatek do dań warzywnych. Przypomina trochę rzodkiewki, ale jej aromat jest dużo bardziej intensywny. Junior lubi ją jako dodatek do kanapek – ponieważ jest dość twarda ścieram ją na dużych oczkach. Co roku hitem w okresie przeziębień jest biała krem z czarnej rzepy – nie tylko świetnie rozgrzewa, ale też dobrze smakuje. Najczęściej jednak jemy surówki z rzepy, dziś przepis na naszą ulubioną z dodatkiem chrzanu :- )
Składniki:
- 1 czarna rzepa
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1 łyżka domowego majonezu
- 1 – 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
Rzepę,
marchew i jabłko umyć i obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać
majonez domowy, jogurt naturalny, chrzan – doprawić sola i pieprzem. Sos
wymieszać z warzywami.
Smacznego:-)
Inne
przepisy z użyciem czarnej rzepy:
Ale zdrowo u Ciebie. Też tak robię, obowiązkowo z chrzanem
OdpowiedzUsuńZapraszam do zaobserwowania mojego bloga w google będziemy do siebie zaglądać na bieżaco
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
Ciekawa jestem tego smaku, bo nigdy czarnej rzepy nie jadłam...
OdpowiedzUsuń