2 kwietnia 2015

Babka marchewkowa

babka wielkanocna
Babka marchewkowa
Jak ja lubię takie błyskawiczne i smaczne ciasta :- ) Pyszna babka marchewkowa z dodatkiem startej skórki pomarańczowej i kwaskowatego  lukru pomarańczowego. Babka ma wspaniały żółty, słoneczny kolor, który na pewno wprowadzi Was w radosny nastrój, mimo mało wiosennej aury;- ) W przepisie marchewka jest zmiksowana bardzo drobno na puree, co powoduje, że nie jest ona wyczuwalna w cieście. Za to dzięki niej ciasto jest wilgotne i delikatne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na wielkanocną  babę gorąco polecam ten przepis :- )

Składniki:
  • 260 g mąki pszennej
  • 250 g obranej marchewki
  • 250 g cukru
  • 4 jaja
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z ½ pomarańczy
Lukier:
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • cukier puder
Dekoracja:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Marchew pokroić i zmiksować na puree. Do marchwi dodać jajka, cukier i olej – całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy. Piec 45 – 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto wystudzić w foremce.
Do  soku pomarańczowego stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Kiedy lukier będzie gęsty ozdobić  nim  babkę. Całość posypać pomarańczową skórką kandyzowaną.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Pink Hungry 


babka wielkanocna
Babka marchewkowa

babka wielkanocna
Babka marchewkowa

babka wielkanocna
Babka marchewkowa

5 komentarzy:

  1. Z dodatkiem marchewki już mi się ta babka podoba, piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście wygląda na prostą do zrobienia :) i ten kolor - pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyszło niezłe ale bardzo słodkie, w dodatku ten lukier... Chiciaż lubię słodycze to jeden kawałek przyprawia o mdłości. A poza tym nie podano kiedy wsypać skórkę z pomarańczy i cukier więc dodałam je do marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna i na pewno apetyczna. Już mam ją na oku, tylko jest jedno ale... Sporo piekę, ale nigdy babki i nie wiem w jakiej formie. Chyba będę "strzelać" ;) Super miejsce.

    OdpowiedzUsuń