Tort kawowy Mocha |
Jeszcze jeden przepis na pyszny tort, który może zagościć na Waszych świątecznych stołach. Tym razem tort kawowo – czekoladowy, z delikatnym, puszystym biszkoptem i lekkim kremem. Ciasto nie jest zbyt słodkie i na pewno będzie smakowało wszystkim wielbicielom kawowych smaków. A jeśli lubicie ciasta z dodatkiem kawy może zainteresują Was przepisy na kostkę alpejską, tort opera, babeczki kawowo-czekoladowe lub na orzeźwiający tort cappuccino z malinami.
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy inki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana
będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka i wszystko
dobrze zmiksować. Dodać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną, kakao, inką i
proszkiem do pieczenia. Suche składniki wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie
używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku przez 20
– 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopty przykrywać
lnianą ściereczką i wystudzić.
Krem
kawowy:
- 250 ml śmietany 30%
- 200 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka mielonej kawy naturalnej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki aromatycznego alkoholu (whisky, rum itp.)
- 20 g startej czekolady
- 1 łyżka żelatyny
Do
nasączenia:
- 1/3 szklanki mocnej kawy
Dekoracja:
- marcepanowe jajeczka lub pralinki
- zmielona kawa naturalna
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej
wody, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuszczalna zalać 2 łyżkami
wrzątku – ostudzić.
Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, alkoholem, alkoholem,
rozpuszczoną kawą oraz kawą naturalną. Do żelatyny dodać łyżkę masy, wymieszać
i połączyć z masą serową. Kremówkę ubić na sztywną pianę i połączyć z masą
serową. Masę schłodzić w lodówce przez około ½ godziny.
Biszkopt podzielić na 3 blaty. Każdy z
blatów przed przełożeniem kremu skropić mocną kawą. Do 1/3 kremu dodać startą czekoladę
– masę wyłożyć na pierwszy blat. Przykryć drugim plackiem, wyłożyć kolejną 1/3
kremy. Przykryć trzecim blatem. Resztę kremu wykorzystać do wykończenia tortu.
Ciasto ozdobić pralinkami i oprószyć naturalną kawą.
Tort chłodzić w lodówce przez co
najmniej 2 godziny.
Smacznego
:- )
Tort kawowy Mocha |
Tort kawowy Mocha |
Tort kawowy Mocha |
Kusisz opisem tortu i jego zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńTorcik wspaniały :) Raj dla podniebienia!
OdpowiedzUsuń