Tarta z rabarbarem i bezą |
Jako dziecko uwielbiałam jeść świeżo zerwany w ogródku rabarbar maczany w cukrze. Słodko – kwaśny smak, wykrzywiający twarz bardziej niż cytryna… Teraz wolę go w trochę innej formie, świetnie pasuje do orzeźwiających ciast. W weekend upiekłam więc pyszne kruche ciasto z kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i słodką, chrupiącą bezą.
Jak zrobić tartę z rabarbarem i bezą?
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki krupczatki
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie rabarbarowe:
- 500 g oczyszczonego rabarbaru
- 5 – 7 łyżek cukru
- sok z ½ cytryny
Beza:
- 2 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 3 łyżki płatków migdałowych
Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne masło, żółtka, cukier, sól i kwaśna śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy około 22 cm. Spód ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową i obciążyć fasolą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 15 minut. Zdjąć folię z fasolą i piec jeszcze kolejne 15 minut.
Rabarbar pokroić w ok. 1 centymetrowe kawałki, wrzucić na patelnię, zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Na początku trzymaj rabarbar na małym ogniu, kiedy puści sok zwiększyć ogień i gotować aż cały sok odparuje. Rabarbaru nie mieszać (dzięki czemu pozostanie w kawałkach i nie będzie rozgotowany), od czasu do czasu tylko lekko potrząsać patelnią, żeby nadzienie się nie przypaliło. Rabarbar powinien mieć konsystencję uprażonych jabłek na szarotkę, bez nadmiaru soku.
Pod koniec pieczenia spodu tarty, ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając białka dodawać stopniowo cukier. Pianę ubijać tak długo aż będzie gładka, lśniąca i nie będą wyczuwalne grudki cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wmieszać ją w pianę.
Podpieczony spód tarty wysypać płatkami migdałowymi, wyłożyć nadzienie rabarbarowe, a na wierzchu ułożyć pianę z białek. Ciasto piec w temperaturze 180°C, przez około 20 -30 minut aż piana się zarumieni. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego:- )
Tarta z rabarbarem i bezą |
Tarta z rabarbarem i bezą |
Tarta z rabarbarem i bezą |
tarta idealna - kruche i drożdżowe z rabarbarem to w sezonie obowiązek :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. I zapachniało bzem :) Smak rabarbaru we mnie też budzi skojarzenia z dzieciństwem.
OdpowiedzUsuńTeż planuję taka zrobić:) Musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńMniam, musiała smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, dostojnie i pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń