12 czerwca 2015

Ryba z cukiniową łuską

Morszczuk z cukinią
Ryba z cukiniową łuską
Jak niewiele potrzeba, żeby zwykła ryba wyglądała i smakowała niezwykle :- ) Wystarczy ułożyć na filetach z ulubionej ryby warstwę plasterków cukinii  i upiec je w piekarniku– czyż nie jest to fantastyczny, pomysł? Rybę np. mintaja  proponuję  podać z zielonymi, chrupiącymi szparagami z patelni oraz domowym ajvarem. Lekko, letnio, zdrowo i smacznie – skusicie się na taki obiad?

Składniki na 3 porcje:
  • 3 filety z mintaja (lub innej ryby)
  • 1 – 2 małe cukinie
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • kolendra (lub ulubiona przyprawa do ryb)

Dodatkowo:

Filety z mintaja rozmrozić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ryby skropić sokiem z cytryny,  oprószyć solą, pieprzem cytrynowym, kolendrą (lub ulubioną przyprawą).
Cukinię razem ze skórką pokroić w cienkie plasterki. Na filetach ułożyć warstwę nachodzących na siebie cukiniowych „łusek”. Cukinię lekko osolić i skropić oliwą.
Ryby piec w piekarniku rozgrzanym do 190 – 200°C w zależności od grubości ryby przez 20 – 25 minut. Ryby podawać ze szparagami z patelni z sezamem  (lub inną ulubiona surówką) oraz domowym ajwarem – przepisy znajdziecie na blogu.

Smacznego:- )


Ryba z piekarnika
Ryba z cukiniową łuską
Morszczuk z piekarnika
Ryba z cukiniową łuską

dietetyczna ryba
Ryba z cukiniową łuską

5 komentarzy:

  1. Rewelacja! Wygląda i zapewne smakuje fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyste dzieło sztuki,przyciąga mój wzrok Dekoracja ryby połowa sukcesu ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie! Ale dzieła sztuki to Pani tworzy, ja tylko gotuję ;)

      Usuń