Ryba z cukiniową łuską |
Jak niewiele potrzeba, żeby zwykła ryba wyglądała i smakowała niezwykle :- ) Wystarczy ułożyć na filetach z ulubionej ryby warstwę plasterków cukinii i upiec je w piekarniku– czyż nie jest to fantastyczny, pomysł? Rybę np. mintaja proponuję podać z zielonymi, chrupiącymi szparagami z patelni oraz domowym ajvarem. Lekko, letnio, zdrowo i smacznie – skusicie się na taki obiad?
Składniki
na 3 porcje:
- 3 filety z mintaja (lub innej ryby)
- 1 – 2 małe cukinie
- Sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz cytrynowy
- kolendra (lub ulubiona przyprawa do ryb)
Dodatkowo:
Filety
z mintaja rozmrozić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ryby skropić
sokiem z cytryny, oprószyć solą,
pieprzem cytrynowym, kolendrą (lub ulubioną przyprawą).
Cukinię
razem ze skórką pokroić w cienkie plasterki. Na filetach ułożyć warstwę nachodzących
na siebie cukiniowych „łusek”. Cukinię lekko osolić i skropić oliwą.
Ryby
piec w piekarniku rozgrzanym do 190 – 200°C w zależności od grubości ryby przez
20 – 25 minut. Ryby podawać ze szparagami z patelni z sezamem (lub inną ulubiona surówką) oraz domowym ajwarem
– przepisy znajdziecie na blogu.
Smacznego:-
)
Ryba z cukiniową łuską |
Ryba z cukiniową łuską |
Ryba z cukiniową łuską |
Smakowity pomysł:)
OdpowiedzUsuńpiekne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Wygląda i zapewne smakuje fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńCzyste dzieło sztuki,przyciąga mój wzrok Dekoracja ryby połowa sukcesu ...
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie! Ale dzieła sztuki to Pani tworzy, ja tylko gotuję ;)
Usuń