16 czerwca 2015

Pieprz ziołowy

Nie wyobrażam już sobie mojej kuchni bez  domowego pieprzu ziołowego. Mieszanka wg przepisu pani Stefani Korżawskiej,  zajmującej się od lat ziołolecznictwem. Pieprz ten ma działanie odkwaszające nasz organizm. Oprócz tego, że jest zdrowy, jest po prostu fajnie skomponowany i podkreśla smak wielu potraw. Mam nadzieję, że spróbujecie tej mieszanki przypraw i na dłużej zagości w waszych kuchniach :- )

Składniki:
  • 2 porcje czarnego pieprzu w ziarenkach
  • 1 porcja majeranku
  • 1 porcja kolendry
  • 1 porcja cząbru


Na suchą patelnię wsypać pieprz oraz zioła i prażyć przez około 4 – 5 minut. Przyprawy należy mieszać i uważać, żeby się nie przypaliły. Przesypać je na talerz i kiedy ostygną zmielić. Zmielone przyprawy jeszcze raz podgrzać na suchej patelni przez około 2 minuty.
Ostudzić. Przechowywać w szklanym naczyniu.

Smacznego:- )




1 komentarz:

  1. O tak, coś podobnego moja babcia robi i daje do zup i pieczonego kurczaka - naprawdę wspaniałe - te wszystkie przyprawy typu złoty kurczak to jest lipa przy tym!

    OdpowiedzUsuń