9 lipca 2015

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem

Może macie ochotę na pieczarki? Dziś przepis na faszerowane masą szpinakową grzyby z dodatkiem suszonych pomidorów. Danie lekkie i smaczne, idealne na letni obiad lub kolację, oczywiście pod warunkiem, że z nieba nie leje się żar i nie odstrasza Was myśl o włączeniu piekarnika :- ) Pieczarki można podgrzać także na grillu a jeśli lubicie żółty ser możecie je nim posypać przed pieczeniem. Polecam Wam także przepis na pieczarki grillowane z warzywami i boczkiem.

Składniki na 3 porcje:
  • 12 pieczarek
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól
  • domowy pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
  • posiekany szczypiorek


Pieczarki umyć, osuszyć, wyciąć nóżki. Nóżki zetrzeć na tarce. Szpinak przebrać i umyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić w paski.
Na łyżce masła klarowanego zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak i chwilę dusić, aż szpinak zwiędnie. Dodać suszone pomidory, wymieszać, doprawić do smaku domowym pieprzem ziołowym, solą i gałka muszkatołową.
Pieczarki oprószyć solą i faszerować masą szpinakową, układać na papierze do pieczenia.
Pieczarki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 – 20 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno posypane szczypiorkiem.

Pieczarki przed włożeniem do piekarnika można także posypać żółtym serem.

Smacznego :- )

 


5 komentarzy:

  1. Moje smaki takie pieczarki i jeszcze suszone pomidory.. mniam
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tak przygotowane pieczarki :) Fajnie się u Ciebie prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio wszystkie możliwe warzywa faszeruję, ale o pieczarkach jeszcze nie pomyślałam. Ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń