Pieczarki grillowane z warzywami i boczkiem |
Wiosna w tym roku nas nie rozpieszcza jakaś zimna, pochmurna, deszczowa… Może w nagrodę lato będzie słoneczne i gorące? Brakuje nam tego ciepła i posiłków na świeżym powietrzu. Junior uwielbia grille, majówki, pikniki staramy się więc jak najczęściej dostarczać mu takich atrakcji, w tym roku jednak mamy mało okazji. Już nie możemy doczekać się wakacji, wtedy wrzucamy na ruszt wszystko na co mamy ochotę: mięso, ryby, warzywa, owoce… Dziś przepis na grillowane pieczarki w boczku, mam nadzieję, że Wam zasmakują:- )
Składniki:
· 23
pieczarki
· ½
papryki
· 1
cebula
· 2
łodygi selera naciowego
· 3
suszone pomidory
· 2
łyżki posiekanej natki pietruszki
· 1
gałązka bazylii
· 2
łyżki oleju rzepakowego
· 20
cienkich plastrów wędzonego boczku
· sól,
pieprz
Pieczarki umyć, osuszyć,
oddzielić nóżki od kapeluszy. Kapelusze lekko osolić. Nóżki i 3 pieczarki
zetrzeć na dużych oczkach tarki. Paprykę, cebulę, seler naciowy, suszone
pomidory – posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i zeszklić na
nim cebulę. Dodać pozostałe warzywa i całość podsmażać do miękkości. Doprawić solą,
pieprzem i listkami bazylii.
Grzyby faszerować ostudzonymi
warzywami. Każdą pieczarkę owinąć plasterkiem boczku.
Grillować 10 – 15 minut, aż
pieczarki i boczek ładnie się
zarumienią.
Smacznego:- )
Pieczarki grillowane z warzywami i boczkiem |
Pieczarki grillowane z warzywami i boczkiem |
Pieczarki grillowane z warzywami i boczkiem |
Pyszności - przepadam za pieczarkami i boczkiem, bardzo ciekawy sposób na ich podanie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń