17 sierpnia 2015

Luksusowe ciasto drożdżowe z wiśniami

Pewnie wiecie, że wiśnie to ulubione owoce moich chłopaków. Bardzo często piekę ciasta z tymi owocami, robię desery, dżemy albo po prostu pierogi. Co roku też zamrażam porcję wydrylowanych wiśni, przydają się zimą. Wiśnie wciąż jeszcze można kupić, skorzystajcie więc z okazji i upieczcie przepyszne luksusowe ciasto drożdżowe. Ciasto jest dość rzadkie, ale za to po upieczeniu wyjątkowo maślane, delikatne i puszyste, z kwaśnymi wiśniami, kruszonką i cukrem pudrem smakuje wyśmienicie. Jeśli nie znajdziecie już wiśni koniecznie upieczcie je ze śliwkami, morelami, albo jabłkami :)

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki luksusowej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml tłustego mleka
  • 50 ml śmietany kremówki
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • miąższ z laski wanilii
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 600 – 700 g wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wiśnie wymieszać z cukrem i odstawić, aby puściły sok.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na około 20 – 30 minut.
Masło utrzeć z resztą cukru na puszysta, białą masę. Do masy dodawać na zmianę całe jajka i żółtka, ciągle ucierając.
Mąkę przesiać z solą do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, śmietanę oraz w dwóch częściach masę maślano – jajeczną, całość dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać rękami około 20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć lniana ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posmarowana masłem blachę o wymiarach ok. 30x40 cm. Na wierzch ciasta równomiernie rozłożyć odsączone owoce i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę rozcierając między palcami cukier, mąkę, masło, wanilię i sól. Placek posypać kruszonką i piec przez 30 – 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego :- )



 


 

5 komentarzy:

  1. Drożdżowego ciasta nigdy nie odmawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne ciasto :) Uwielbiam wypieki z kwaskowatymi wiśniami pod kruszonką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super się prezentuje, szkoda tylko że u mnie w ogrodzie dawno już po wiśniach, a miałam ich sporo...

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ciasto po ukończeniu ugniatania ma tworzyć spóją kulę czy ma być lejące?

    OdpowiedzUsuń