Jak tu się oprzeć śliwkom, które tak apetycznie wyglądają na straganach i uparcie kuszą żeby je zjeść? Kupuję codziennie sporą porcję różnych gatunków i próbuję znaleźć moje ulubione – ciągle nie mogę się zdecydować. Najbardziej lubię jeść je po prostu na surowo. Jednak najwyższy czas zabrać się za przetwory, koniecznie muszę zrobić kilka kompotów, bo owoce przydają się zimą do kruszona lub ciasta drożdżowego, kilka słoików konfitur i kilka porcji mrożonych idealnych do knedli. Dziś jednak proponuję Wam pyszny, prosty deser, który na pewno umili Wam jesienne popołudnia – śliwki pod kruszonką z płatków jaglanych: )
Składniki
na 6 porcji:
- 500 g wypestkowanych śliwek
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżka brązowego cukru
Kruszonka:
- 70 g zimnego masła
- 40 g brązowego cukru
- 70 g płatków jaglanych
- 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- skórka starta z ½ cytryny
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania kokilek
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 200°C.
Naczynia
do zapiekania wysmarować odrobiną masła.
Z
masła, brązowego cukru, płatków jaglanych, mąki orkiszowej i skórki cytrynowej zagnieść
ciasto (kruszonkę) i wstawić do lodówki.
Śliwki
umyć, wypestkować i pokroić w ćwiartki. W misce wymieszać śliwki, brązowy
cukier i rum. Do 6 kokilek rozłożyć owoce i na wierzchu posypać wcześniej
przygotowaną kruszonką.
Wstawić
do piekarnika na 15 – 20 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci. Podawać na ciepło
lub na zimno.
Smacznego:-
)
Śliwki pod kruszonką z płatków jaglanych |
pychotka, muszę w najbliższym czasie wypróbować :D
OdpowiedzUsuńIdealne na jesienne wieczory :) Wypróbuję jak najszybciej :)
OdpowiedzUsuń